Hirdetés
. Hirdetés

Svájci kalózokhoz menekült a WikiLeaks

|

Az Amazon tagadja a patriotizmus vádját. Svájcba menekítették az oldalt.

Hirdetés

Hatalmas vihart kavart az elmúlt héten a WikiLeaks. A nyilvánosságra hozott dokumentumok utóélete mellett pedig lassan a honlap vergődése is komoly figyelmet érdemel. A diplomáciai felháborodás közepette a hét közepén elsőként ugyanis az Amazon kipenderítette felhőjéből a tényfeltáró oldalt, később pedig az EveryDNS.net nevű domain regisztrátor felbontotta a szerződést a szerkesztőséggel.

 

 



Mindkét szolgáltató később tagadta azon vádakat, melyek szerint politikai nyomásra cselekedtek volna. Az EveryDNS.net például a sorozatos hacker-támadásokra hivatkozott, amelyeket korábban egy Jester álnevű személy magára vállalat. Az Amazon ellenben nem a sorozatos szolgáltatás megtagadás alapú (DoS) támadásokat és a patriotizmust nevezte meg fő indokként, hanem szerződéssértésre hivatkozva tagadta meg a WikiLeaks aktáinak a tárolását.

"Az Amazon Web Services (AWS) önkiszolgáló módon biztosítja a saját számítási infrastruktúráját. Az AWS nem vizsgálja az előfizetői tevékenységeit, de betartatja a felhasználási feltételeket. A WikiLeaks utóbbihoz nem tartotta magát, annak több pontját is megsértették" - olvasható az AWS közleményében. A szolgáltató elmondása alapján ugyanis a diplomáciai táviratok publikálásához nem volt joga a WikiLeaksnek. Nem birtokolja azok tulajdonjogát, így azok nyilvánosságra hozatalára sincs lehetősége. Emellett nem bizonyított az, hogy így nem sodornak más személyeket veszélybe, illetve az Amazon az emberi jogi szervezetek kérésének is hangot adott, mely szerint a WikiLeaksnek nem kellene megjelentetnie az érintettek neveit.

Az üldözött oldal ennek ellenére folytatja a tevékenységét, immár friss webcímen, mivel az oldal teljes tartalmát átköltöztették egy svájci szerverre, egy svájci domain név alá, amit a svájci Kalóz Párt biztosít a szerkesztőség számára.  A WikiLeaks pánik egyébként a brit Guardian írása alapján tovább folytatódik az Egyesült Államokban. A lap cikke szerint a Columbia Egyetemem tanuló diákokat azzal fenyegetik, hogy "kihatással lehet a leendő karrierjükre" az, ha megnézik, vagy letöltik a kiszivárogtatott dokumentumokat.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.