Hirdetés
. Hirdetés

Svédországban vallásnak ismerték el a fájlmegosztást

|

Az illetékes hatóság 3 ezer svéd fájlmegosztó kezdeményezésére hivatalosan elismerte a Kopimizmus Egyházát. Azaz a fájlcserélésből vallás lett Svédországban.

Hirdetés

A mozgalom már 2010 óta dolgozik azon, hogy ismerjék el az adatok megosztására és másolására irányuló hitüket. A kopimiizmus kifejezés a „kopimi” azaz „copy me” fogalomból származik, amely nemes egyszerűséggel annyit tesz, hogy „másolj le engem”.  A szervezet úgy véli, hogy a kommunikáció és megosztás szent, és tiszteletben kell tartani, ahogy abban is hisznek, hogy az emberek kommunikációját nyomon követni vagy kihallgatni rossz dolog – számolt be az egyház törekvéseiről többek között a The Local és a Wired.

Isak Gerson, a vallásalapító. Forrás: isakgerson.se

Több visszautasítás után karácsony előtt aztán megtört a jég, és a svéd illetékes hatóság, a Kammarkollegiet (Jogi, Pénzügyi és Adminisztratív Szolgáltatások Ügynöksége) elfogadta hivatalosan is vallásnak a kopimizmust (és nem szektának). Isak Gerson az alapító és Gustav Nipe az elnök azonban csak az újévben tette közzé a döntésről szóló levelet.

Ahhoz, hogy pozitív elbírálásra számíthassanak, a kopimistáknak először formalizálniuk kellett az imádságaik vagy meditációik módját. A Wired kérdésére az alapító és uppsalai filozófiahallgató, Isak Gerson azt mondta (és ez talán nem is meglepő), hogy a fő rituáléjuk a másolás és a többiekhez való hozzákapcsolódás, illetve információ megosztás. Kijelentette: „Hogy a svéd állam elismert bennünket, segíteni fog az identitásunk megerősítésében.”

Az új vallás elfogadása azonban nem jelenti, hogy a kopimista egyház tagjai legálisan oszthatnának meg fájlokat egymás között. Ugyanakkor a vallások bizonyos felmentéseket kapnak néhány törvény alól Svédországban, így Gerson is abban bízik, hogy a jogalkotók a jövőben rájuk is tekintettel lesznek. Az alapító atya szerint a következő lépésük a vallási gyakorlatuk megteremtése lesz.

A kopimista vallásról többet az egyház honlapján lehet megtudni, ha az éppen működik: kopimistsamfundet.se

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.