Hirdetés
. Hirdetés

Szabadon letölthető klasszikusok

|

A Google Book Search szolgáltatás olyan irodalmi művek teljes letöltését biztosítja, amelyekre már nem vonatkozik a szerzői jog.

Hirdetés

A cég legújabb szolgáltatásával kapcsolatban Adam Smith termékmenedzser elmondta, hogy a Google célja a világirodalmi darabok könnyen érthető, csorbítatlan közzététele. A lista főleg a nagy klasszikusokat tartalmazza, így például Dickens, Shakespeare vagy Dante műveit. Ez természetesen nem zárja ki a nagy kiadók által gondozott, jogvédett munkák töredékes közlését sem. A Google korábban már többször keveredett vitába a feldühödött szerzőkkel és kiadóvállalatokkal az egyes művek engedély nélküli hozzáférhetővé tételével kapcsolatosan.

A tervek szerint a közismert művek mellett a Google Book Search-ön megjelenik majd számos elfeledett vagy eleve ismeretlen alkotás is. A cég törekvései mögé máris olyan jeles támogatók sorakoztak fel, mint a Harvard Egyetem, a Michigani Egyetem, a Stanford Egyetem, az Oxfordi Eygetem vagy éppen a Kaliforniai Mgyetem, de részt vesz a kezdeményezésben például a New York-i Közkönyvtár is.

A Google Book Search szolgáltatása eredetileg 2004-ben indult útnak, de idáig a hasonló területen tevékenykedő kisebb online szolgáltatók, mint a Gutenberg Project vagy az Internet Archive mögött kullogott. Mostantól azonban a projekt már a Google bivalyerős szerverein fut, és nemcsak keresési, de konkrét letöltési lehetőségek özönét is biztosítja majd. Egyelőre nem tudni, pontosan hány irodalmi munka szerepel a Book Search indexén (összehasonlításképpen a Gutenberg Project például 16 ezer tételt sorol fel).

Ezalatt persze a Google riválisai sem tétlenkednek, a Yahoo és a Microsoft éppen az Open Content Alliance (Nyílt Tartalmak Szövetsége) megalkotásán fáradozik. Jelentős támogatókból arrafelé sincs hiány, a két cég már a Bostoni Közkönyvtárat, a Johns Hopkins Egyetemet, a Smithsonian Intézetet és Nagy-Britannia Nemzeti Levéltárát is megnyerte magának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.