Hirdetés
. Hirdetés

Széles sávú net minden EU-polgárnak 2020-ra

|

A Nemzetközi Média- és Hírközlési hatóság "All for Broadband - Broadband for All" címmel nemzetközi konferenciát rendezett tegnap, melynek legfőbb témái a széles sávú internetelérés, valamint a digitalis egységes piac kialakítása voltak. 2020-ra mindenütt elérhető lesz a széles sáv az EU-ban - ígérték.

Hirdetés

Az Európai Unió célja, hogy valamennyi állampolgára részesüljön a széles sáv és a digitális társadalom előnyeiből, ezért a terv az, hogy 2020-ig mindenütt elérhető legyen a gyors internet - mondta Bernd Lagenheine, az Európai Bizottság igazgatója az újságíróknak.

Az igazgató azt is közölte, hogy ahhoz, hogy az egy éve közzétett digitális menetrend céljait elérjük - ami azt is jelenti, hogy minden uniós állampolgár legalább 30 megabites sebességgel internetezhessen másodpercenként -, tisztán optikai hálózatra építve 200-300 millió eurós befektetésre van szükség.

Mivel Magyarországon már létezik egy működő kábelhálózat, ezzel egy kicsit közelebb áll a célok eléréséhez, amelyek többek között: a valódi széles sávú lefedettség gyors ütemű kiépítése, a még ellátatlan települések lefedése, az új generációs (NGN/NGA) hálózatokba történő beruházások elindítása, a hatékony és harmonizált frekvenciagazdálkodás, valamint az, hogy a szélessáv eléréssel kapcsolatos szolgáltatások minőség és ár tekintetében is jók legyenek. Az Európai Bizottság mintegy 100 akciótervet dolgozott ki a témában, melyeknek megvalósítása a tagállamok, a nemzetközi szabályozó testületek, a civil szféra és a helyi önkormányzatok feladata lesz.

Ahhoz, hogy a digitalis írástudatlanság csökkenjen, az is szükséges, hogy az állam mellett a privát befektetői oldal is megjelenjen a piacon. Mátrai Gábor, a a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökhelyettese elmondta, hogy a brüsszeli források mellett a kormány, amire az Új Széchenyi Terv keretében várhatóan 13 milliárd forint forrást szán a szélessávú fejlesztésekre.

Bernd Lagenheine fontosnak tartotta kiemelni, hogy szeretnék, ha a kutatásra-fejlesztésre fordított pénzekből minél több jusson az internetre, hiszen ahhoz, hogy az internet mindenki számára elérhető legyen, s mindenki élvezze a digitális társadalom előnyeit, jelentős befektetésekre van szükség.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.