Szemen köpi magát a Google

|

A hírek szerint olyan mobilos keresőt fejlesztenek kínai piacra, amely a kereséseket összeköti a telefonszámokkal, és így lehetővé teszi a felhasználók kormányzati ellenőrzését. A cég nem cáfol.

Hirdetés

Az Intercept meg nem nevezett forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a Google speciális, a cenzorok munkáját megkönnyítő változatot készített keresőjéből, amelyet kifejezetten a kínai piacra szán.

Az androidos mobilokra kifejlesztett kereső, amely a Dragonfly nevet viseli, a keresésekhez automatikusan hozzárendeli a mobilszámokat, így a kormányzat pofonegyszerűen nyomon tudja követni az állampolgárok netes tevékenységét.

A Human Rights Watch képviselője szerint ez a megoldás nagyon problematikus , mert megnehezíti, hogy az internetező kínai állampolgárok elbújjanak a Nagy Testvér figyelő tekintete elől.

Az új kereső odafigyel azokra a tartalmakra is, amelyeket a kormány veszélyesnek, vagy nem kívánatosnak tart, és beépített feketelistát tartalmaz a tiltott keresési témákról. A listán olyan kifejezések szerepelnek, mint az emberi jogok és a tiltakozás.

A kínai piac meghódítására készülő Google egyelőre nem hajlandó kommentálni a pletykákat, és azzal, hogy nem cáfol, indirekt módon megerősíti, hogy a dologban lehet valami.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.