Hirdetés
. Hirdetés

Szerverek a tehénfarm mellett

|

A HP kutatói szerint 10 ezer tehén által keletkező biogáz 1000 fizikai szerver áramellátását tudja biztosítani.

Hirdetés

A gazdasági krízis és az energiaárak elszabadulása miatt szinte nincs olyan nagy adatközponttal rendelkező szervezet, amely ne keresné a módját az áramszámlájának a csökkentésére. Az alternatív megoldások között a zöld energiaforrások is előkelő helyen szerepelnek, hiszen így az érintett cégek két legyet üthetnek egy csapásra. Egyrészt felelős magatartásukkal óvhatják Földünket, másrészt lépésükkel egyúttal a kiadásaikat is csökkenthetik.

 

 


Kép forrása: sxc/Winkski

A HP Labs kutatói e trendre éreztek rá, mikor elkészítették azon tanulmányukat, amely bemutatja, hogy miként lehet egy tehénfarm segítségével biztosítani egy 1000 fizikai szerverből álló adatközpont áramellátását. Maga az ötlet első hallomásra meglehetősen logikusnak tűnik. Adott a szerverterem, amely rengeteg hőt olyan hőt termel, amivel a tehénfarm fűtését lehet biztosítani a hidegebb évszakokban. A másik oldalon a marhák pedig folyamatosan termelik a szerves hulladékot (trágya, ételmaradék és egyéb származék), amelyből anaerob biodegradációval biogázt lehet nyerni, ami megújuló energiát termel. Ráadásul utóbbi eljáráshoz szintén jól jön a szerverterem, mivel képes biztosítani az 50-55 Celsius fokos hőmérsékletet a szerverek által kibocsájtott hővel.

 

 

 



E sajátos szimbiózis segítségével így a HP kutatóinak számítása szerint egy 10 ezer tehénből álló farm 1 MW energiát képes termelni, körülbelül 1000 szerver áramellátását biztosítva. Rögtön hozzá kell tenni azonban, hogy ez csak feltételezés, mivel az IT cég mérnökei egyelőre nem tervezik egy kísérleti tejüzem felállítását. Annak ellenére, hogy Tom Christian, a HP szakértőjének elmondása alapján már két felkérést is kaptak. "Egyelőre még nem adtam ki utasítást tehenek vásárlására" - mondta Tom Christian a PC Advisor kérdésére.

A kutatásuk márpedig egy új trend miatt is érdekes lehet, mivel a kedvező adózás, a telekárak és más költségcsökkentési tényezők miatt egyre több szervezet telepíti adatközpontját a jó sávszélességű interneteléréssel rendelkező mezőgazdasági régiókba az Egyesült Államokon belül. Így e szervezetek számára megfontolandó lehet egy tehénfarmmal költött megállapodás.

"Milyen realitása van egy 10 ezer tehénnel rendelkező farmnak?" - fogalmazta meg kétségeit a kutatással kapcsolatban Angie McEliece, a biogáz rendszerek kiépítésével foglalkozó RCM International konzulense. Elmondása alapján ugyanis az Egyesült Államokban átlagosan kevesebb, mint 1000 tehénnel rendelkeznek a farmok, és már az 5000 marhás üzem is igen ritka. McEliece elmondása alapján ugyanakkor a HP számításai korrektek, habár az eljárás szerinte nem túl praktikus. A szakértő inkább más szerves hulladék felhasználását tudná elképzelni, főként, hogy gyors számításai szerint egy hasonló rendszer kiépítésénél körülbelül 10 éves megtérüléssel kellene számolni.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.