Hirdetés
. Hirdetés

Szoftveres szupergépeket hoz a VMware és az NVIDIA románca

|

A VMware és az NVIDIA nagyívű együttműködése szoftveralapú szuperszámítógéppé alakítja az adatközpontot, hogy minden vállalat építhessen a mesterséges intelligenciára, gyorsabban és biztonságosabban vezethessen be adatcentrikus alkalmazásokat a felhőn át a peremhálózatig érő egységes platformon.

Hirdetés

A két fél az NVIDIA GPU Cloud (NGC) grafikus processzorokra optimalizált - gépi és mélytanulást, szuperszámítógépes alkalmazásokat - támogató felhőplatformját integrálja a VMware vSphere, Cloud Foundation és Tanzu virtualizációs, hibrid felhős és alkalmazásmodernizációs platformjával. A létrejövő, végponttól végpontig ívelő AI-platformmal a vállalatok felgyorsíthatják a mesterséges intelligencia bevezetését, meglévő AI-infrastruktúrájuk bővítését és kiterjesztését az adatközponton kívülre, a felhőbe és a peremhálózatra, az adatforrások közelébe, és alkalmazásaikat egységes eszközkészlettel felügyelhetik, hangzott el a szeptember végén digitális eseményként megtartott VMworld 2020 konferencián.

Hirdetés

Most bejelentett Monterey-projektjében a két szállító emellett a SmartNIC technológia alapjain új architektúrát is fejleszt hibrid felhős környezetekhez, amely többek között az NVIDIA programozható adatfeldolgozó egységeire (DPU) épül. A VMware Cloud Foundation platformot az NVIDIA BlueField-2 egységekkel kombináló, újgenerációs infrastruktúra kimondottan a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és más, adatigényes alkalmazások támogatásához készül, de minden alkalmazást felgyorsít és újabb biztonsági réteggel övez, mivel a kritikus adatközponti szolgáltatásokat a központi feldolgozó egységekről (CPU-król) a SmartNIC hálózati kártyákra és programozható DPU-kra tereli át.

Pat Gelsinger, a VMware vezérigazgatója

Monterey-projekt: hibrid felhő új architektúrán

Az NVIDIA NGC, valamint a VMware vSphere és Cloud Foundation integrációja a leginkább erőforrás-igényes AI-alkalmazások fejlesztését, bevezetését és felügyeletét is egyszerűsíteni fogja például az egészségügy, a pénzügyi szolgáltatások, a kereskedelem és az ipar területén, mivel a vállalatok ehhez a konténereket és a virtuális gépeket ugyanazon a platformon érhetik el a teljes hibrid környezetben, mint amelyen más alkalmazásaik is futnak.

Várakozások szerint a VMware felhasználói így az eddiginél szélesebb körben, a már meglévő infrastruktúrán, ismert eszközökkel gyorsíthatják fel és terjeszthetik ki az AI- és ML-technológiák bevezetését. Az új AI-platformon az adattudósok, a fejlesztők és a kutatók is közvetlenül elérik az NGC felhőre termett, GPU-kra optimalizált konténereit, modelljeit és iparág-specifikus szoftverfejlesztő készleteit. Az NGC szoftvereket többek között a Dell Technologies, a HPE és a Lenovo is előtesztelte, és tanúsítottan támogatja NVIDIA A100 DPU-kkal meghajtott szerverein.

Az együttműködés másik területén a VMware és az NVIDIA az újgenerációs munkaterhelésekkel együtt növekvő komplexitás kezelését könnyíti meg az IT-csapatoknak a SmartNIC és DPU technológiákra épülő új, hibrid architektúrával, amelyen a vállalatok gyorsabban és biztonságosabban vihetik közelebb alkalmazásaikat az adatok keletkezési helyéhez. A DPU a jövő számítógépes architektúrájának harmadik pillére, a lapkára integrált rendszerek (SOC) új osztálya, amely három elemből - szabványos, nagy teljesítményű és programozható, többmagos processzorból, szintén nagy teljesítményű, az adatokat lassítás nélkül elemző, feldolgozó és GPU-k, CPU-k felé továbbító hálózati interfészből, valamint az AI-, ML- és más alkalmazások teljesítményét fokozó, szintén programozható gyorsítómotorok széles választékából - épül fel. Mindezek a DPU-képességek az NVIDIA szerint nélkülözhetetlenek a számítógépes feldolgozás új korszakát meghatározó, elszigetelten, csupasz vason bevezethető, felhőre termett alkalmazások megfelelő teljesítményű futásához. A DPU-k önállóan, beágyazott processzorként is a rendszerekbe építhetők, de a szállítók leggyakrabban a SmartNIC hálózati kártyákra illesztik ezeket a feldolgozó egységeket újgenerációs szervereikben.

A VMware és az NVIDIA hibrid felhős architektúrája az infrastruktúra és az üzemeltetés megújításával együtt új biztonsági modellt vezet be, amely a hiperfelügyelő, a hálózat, a biztonság és a tárolás feladatait a CPU-ról a DPU-ra rakja át. A VMware Cloud Foundation működési modelljét a csupasz vas szerverekre is kiterjesztő architektúra, amely a szoftvercég Monterey-projektjének központi eleme, egyelőre technológiai előzetesként mutatkozott be a mostani konferencián, a fejlesztés előrehaladásáról és a kipróbálás lehetőségeiről az együttműködő felektől folyamatosan várhatók részletek.

Lumen és Tanzu: digitális munkahelyek modern alkalmazásokkal

Peremhálózatokkal, felhővel és biztonsággal kapcsolatos a VMware és a Lumen Technologies együttműködése is, amely a rendkívül alacsony - akár milliszekundum alatti - késleltetést tűrő alkalmazásokat, azonnali válaszadást feltételező, helyalapú szolgáltatásokat hivatott közel vinni az adatforrások és interakciók helyéhez, többek között az Ipar 4.0-s megoldások támogatásához. Ha a partner neve nem tűnik ismerősnek, az nem véletlen - a Lumen az amerikai internetszolgáltató CenturyLink vállalati üzletágának vadonatúj márkája, amely idén szeptemberben debütált. A Lumen mintegy félmillió kilométeres optikai hálózatán menedzselt megoldásokat kínál a tartalomszolgáltatás, a kiberbiztonság és a felhőalapú kollaboráció területén a világ 60 országában, így térségünkben is.

A VMware-hez tartozó VeloCloud technológiájával és a nemrég bejelentett VMware SASE Platformmal a Lumen integrálni fogja a VMware SD-WAN szoftveralapú hálózati, Workspace ONE digitális munkakörnyezeti és Carbon Black végpontvédelmi platformját egy felhőben bárhonnét elérhető vékony megoldásban, hogy globális optikai hálózatán könnyen és gyorsan bevezethető, mégis biztonságos kollaborációs szolgáltatást adjon a távoli, fiókirodai, otthoni és mobil munkavégzés támogatásához, minden vállalatméretben és iparágban.

A VMware felhőalapú SASE (secure access service edge) architektúrája az SD-WAN és SWG (secure web gateway) átjárókat bizalmat nem előlegező hozzáférés-kezeléssel (zero trust network access, ZTNA) és CASB (cloud security access broker) megoldásokkal, valamint újgenerációs tűzfalfunkciókkal ötvözi. Mindezen hálózati és biztonsági szolgáltatások mellett a Lumen a VMware Tanzu alkalmazás- és infrastruktúra-modernizációs portfóliójára építve olyan digitális szolgáltatásokat is kifejleszt, amelyekkel az optikai hálózatát használó vállalatok az adatközponttól kezdve a felhőn át a peremhálózatig következetes teljesítménnyel és megbízhatósággal futtathatják alkalmazásaikat.

Tavaly bejelentett Tanzu portfólióját a VMware lendületesen bővítette, így az ma már saját, organikus fejlesztései mellett olyan felvásárolt cégek technológiáit is tartalmazza, mint a Bitnami, a Heptio, a Pivotal és a Wavefront. A szoftvercég ezeket a termékeket nemrég négy, könnyen áttekinthető Tanzu kiadásba rendezte, amelyekkel a vállalatok az alkalmazásmodernizálás legnagyobb és leggyakoribb kihívásait válaszolhatják meg.

A VMware emellett a Kubernetes nyílt forráskódú, konténeralapú alkalmazáskezelő szoftvert is integrálta vSphere virtualizációs platformjával; a vSphere with Tanzu így egységes megoldást és vezérlőpanelt ad az összes alkalmazás telepítéséhez, méretezéséhez és menedzseléséhez. Tanzu portfólióját a VMware az Amazon, a Microsoft és az Oracle felhőplatformján is támogatja, és azt szintén a mostani konferencián bejelentett együttműködés jegyében a GitLab DevOps platformmal is összekapcsolta és egyetlen alkalmazásban kínálja a modern alkalmazások gyorsabb fejlesztéséhez és bevezetéséhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.