Hirdetés
. Hirdetés

Szuperbiztonságos pendrive

|

Teszteltük a McAfee hardveres titkosítással és ujjlenyomat-olvasóval ellátott pendrive-ját.

Hirdetés

„Most meg hová tűnt, azon volt mindenem...?” – hangzik el egyre gyakrabban a kérdés, miközben éppen egy pendrive-ot kellene csatlakoztatni egy számítógéphez. Amennyiben valóban fontos állományok, adatok találhatók az elveszett adattorlón, akkor az első keringési rendellenesség nem a kis eszköz elhagyása miatt fog bekövetkezni, hanem az azon tárolt bizalmas adatok jogosulatlan kezekbe kerülésének gondolata váltja majd ki. A pendrive-ok egyre nagyobb kapacitása nagyon csábító lehet, ugyanakkor az azokra másolt információk mind nagyobb mennyisége komoly kockázatokat hordoz. Számtalan biztonsági incidens következett már be azért, mert az USB-s memóriák illetéktelen személyekhez kerülésével teljes mértékben kiszolgáltatottá váltak az adatok. Természetesen tudják ezt a bűnözők is, akiket sok esetben már nem a hardver, hanem az azon található állományok érdekelnek. Nem csoda tehát, hogy a biztonsági szakemberek, az informatikusok és a biztonságtudatosan tevékenykedő felhasználók pendrive-ok miatti aggodalma egyre kézzelfoghatóbbá válik.

A pendrive-okon tárolt adatok védelmére szoftveres és hardveres megoldások is rendelkezésre állnak. Léteznek ingyenesen használható, pendrive-okat védő szoftverek (pl.: TrueCrypt) valamint kereskedelmi forgalomban kapható programok is, amilyeneket többek között a PGP is fejleszt. Természetesen a szoftveres védelem is nagyon hasznos szolgálatot tehet a mindennapokban, azonban nehézségek adódhatnak ezek használata során. Így például telepítgetni kell őket (ami vállalati környezetben, akár több száz eszköz esetében - központi menedzsment nélkül - nem biztos, hogy célravezető). Másrészt a mobilitást is akadályozhatja az, hogy sok esetben minden olyan PC-re, amelyen a titkosított pendrive-ot használni kell, külön drivereket vagy egyéb szoftveres összetevőket kell telepíteni, amihez gyakran rendszergazdai jogosultság szükségeltetik. A Microsoft a Windows 7 Ultimate és Enterprise verziójába beépítette a BitLocker To Go megoldását, amely szintén alkalmas a pendrive-ok titkosítására. Azonban teljes értékűen csak a Windows 7 két legnagyobb tudású kiadásában működik, ugyanis a többi Windows változat alatt csak olvashatóvá válnak e meghajtók.

A hordozható adattárolók titkosítására alkalmas szoftverek hátrányait igyekeznek kiküszöbölni a hardveres megoldások. Mivel az áruk sokszor nem túl barátságos, ezért meglehetősen nehezen terjednek el, pedig nagy szükség lenne rájuk. Ezek ugyanis többnyire könnyen használhatók, nem igényelnek telepítést, és kellően biztonságos titkosítással látják el a kis adattárolókat.

Titkosított McAfee pendrive-ok
A McAfee Encrypted USB termékcsaládja különböző biztonsági szintet képviselő, különféle kapacitású pendrive-okat, illetve merevlemezes meghajtókat foglal magában. Az USB-s adattárolók közös jellemzője, hogy hardveres, AES-256, illetve egyes modellek esetében FIPS-140-2 kompatibilis titkosítást biztosítanak. Az adattárolók vagy külön telepítést nem igénylő meghajtóprogramok révén működnek, vagy olyan „zero-footprint” alkalmazások elindításával használhatók, amelyek futtatása nem igényel rendszergazdai jogosultságot.  Ezúttal a McAfee Encrypted USB Zero-Footprint BIO elnevezésű pendrive-jának egy gigabájt kapacitású változatát próbáltuk ki, amely a „felső kategóriás” pendrive-ok közé tartozik, elsősorban azért mert a jelszavas hitelesítés mellett ujjlenyomat-alapú, biometrikus azonosításra is képes. Vagyis akár kétfaktoros authentikáció is megvalósítható a segítségével.

A McAfee Encrypted USB Zero-Footprint BIO a pendrive-ok világában tekintélyt parancsoló méretekkel rendelkezik. Ennek ellenére sikerült úgy kialakítaniuk a fejlesztőknek, hogy az egymás fölött vagy mellett elhelyezett USB-portok közül csak egyet foglaljon el, így egy másik, vékonyabb USB-s eszköz még elfér mellette. A nálunk járt pendrive fémborítással rendelkezett, ami igencsak hathatós védelemben részesíti a belső elektronikát a különböző fizikai behatásokkal szemben. A McAfee termékpalettáján műanyag burkolattal rendelkező változatok is megtalálhatók, amelyek nyilván könnyebbek.

Részletes teszt a titkosítható pendrive-ról a Computerworld Biztonság portálján olvasható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.