Hirdetés
. Hirdetés

Szuperszámítógép fejti meg az ősrobbanás titkát

|

Japán kutatók szimulációkkal rekonstruálják a galaxisok születését, hogy megtalálják a valós adatokhoz legközelebb álló modellt.

Hirdetés

Az őrrobbanás jórészt még ma is talány a tudomány előtt. Abban nagyjából biztosak vagyunk, hogy megtörtént - de hogy mi váltotta ki, és meddig tartott, azt még most sem tudjuk pontosan. Jelenlegi elképzelésünk szerint a több, mint 13 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett robbanás után az Univerzum a másodperc töredéke alatt sokmilliárdszorosára nőtt, és ennek az iszonyatosan gyors tágulásnak a nyomai ma is jelen van az Univerzumban: ekkor születtek meg ugyanis azok a magok, amelyekből a későbbi csillagok, galaxisok és más struktúrák kisarjadtak.

Hirdetés

A galaxisok elrendezésének feltérképezésével tehát a tágulás ujjlenyomatát is láthatóvá tehetjük. Ennek a hihetetlenül bonyolult és számításigényes feladatnak elvégzésére a National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) az ATERUI II szuperszámítógépet hívták segítségül: a japán kutatók célja az, hogy szimulációkkal rekonstruálják a tágulási folyamatot, és visszapörgessék az időt a galaxisok keletkezéséig.

Az ATERUI II szuperszámítógép (forrás: NAO)

A tudósok 4000 szimulált galaxist hoztak létre, és összehasonlították őket a galaxisokra vonatkozó adatokkal, hogy ki tudják választani azt a tágulási modellt, amely a leginkább illeszkedik az adatokhoz, és a legpontosabb magyarázatot ad a változásokra. Ez a módszer meglepően hatékony: a japán kutatók szerint ennek segítségével jelentősen lecsökkenthető a tágulási modellek ellenőrzéséhez szükséges adatmennyiség, és töredékére rövidül a galaxisok adatainak felmérésére szolgáló megfigyelési idő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.