Hirdetés
. Hirdetés

Tájkép csata után

|

Utolsó napjához érkezett az idei Mobile World Congress. A végére is maradt még érdekesség: itt a Modu és a hajtogatható kijelző.

Hirdetés

Igyekeznem kellett ma reggel a vonathoz, hiszen tegnap magam ajánlottam fel a Modumobile munkatársainak, hogy tegyük 10-re a találkozót. Szerencsésen, időre meg is érkeztem, csőre töltött diktafonnal, fényképezővel és kamerával. A Modu saját szabadtéri pavilonnal is rendelkezik, ide várták a sajtó képviselőit. Megérkezésemkor fáradt arcok fogadnak, kissé szétestek az elmúlt napokban, mondják. Hosszas variálás után megkapjuk végre az egyik tárgyalót, indulhat a beszélgetés.

Mi ez a Modu-dolog?
Itay Sherman, a cég technikai igazgatója azzal kezdi, hogy a Modu jelenséget háromféleképpen értelmezhetjük. Elsőként ez az aprócska, szögletes formájú kis kütyü önmagában is egy működő mobiltelefon, mégpedig jelenleg a világon a legkisebb. Büszkén hozzáteszik, hogy ezt a tényt a Guiness rekordok könyve hivatalosan is bejegyezte, nyilvántartja. A méretek persze korlátozzák a használatot, de SMS, MMS, hanghívás, MP3-lejátszás mind lehetséges vele, sőt, még egy gigabájt memória is szorult bele. Ebben a formájában a Modut azoknak ajánlják, akik buliba, sportoláshoz keresnek mobiltelefont.

pict4590_small.jpg
Mr. Sherman behelyezi a Modut az egyik kabátba

A második megközelítés szerint a Modu különböző "jacketekbe", azaz kabátokba illeszthető, fejlesztve, javítva, vagy inkább átalakítva a telefon addigi használatát, megjelenését. Vagyis ha utamon jobb minőségű fotókat szeretnék készíteni, akkor a 3 megapixeles lencsével rendelkező kabátba helyezem, ha partizni mennék, akkor az elegáns slider kabátot választom, ha pedig sokat fogok SMS-ezni, vagy mailezni, akkor a szétcsúsztatható, teljes billentyűzetes jacketet veszem magamhoz. Ezekből a kabátokból már most rengeteg létezik, érdemes a nemrég elindult weboldalt felkeresni. A gyakorlatban pedig így megy: belehelyezzük a Modut a kabátba, mire az feléled, kapunk egy jóval nagyobb kijelzőt, és pár másodperc múlva már egy másik telefon van a kezünkben. Az áthelyezés egyébként hívás közben is lehetséges, a művelet közben nem szakad meg a beszélgetés.

A cég tervei szerint a szolgáltatók egész kabát kollekcióval rendelkeznek majd, és amikor az előfizető vásárol egy Modut, akkor kettő kabátot szabadon választhat a kínálatból - így teszik majd még vonzóbbá a dolgot. A kabátok mindegyikét maga a Modu gyártja, természetesen a kor szavának megfelelve máris tárgyalnak formatervezőkkel, divatcégekkel egyedi, különleges kabátok létrehozásáról.

modu_1.jpg
Teljesen elvész a kézben, de azért még használható

A harmadik vonal pedig az úgynevezett mates-megoldás (az angol mate, azaz haver, barát szóból), azaz amikor egy-egy szórakoztató elektronikai eszköz képes fogadni a Modu mobilt. Lehet ez egy navigációs eszköz, egy autórádió, ébresztő óra, vagy akár fényképezőgép. Fontos, hogy a mates-ek gyártásával nem ők foglalkoznak, azt meghagyják a cégeknek. Akik közül a Blaupunkt-Bosch csoporttal, illetve Michelinnel vannak máris konkrétumok - utóbbi esetben navigációs téren, egész pontosan egy PNA-val kapcsolatban. Szóval minden mates-ben van hely a Modunak, amit belehelyezve, az addig "szimpla" autórádió például máris képes kihangosítani a beszélgetést, kezeli a kontaktjainkat, stb. Személy szerint a kabátos megoldásnak nagyobb jövőt, sikert jósolok, hiszen a cserélgethető kabátok (amik nem lesznek drágák) végre hoznak valami újdonságot a kissé ellaposodó mobil üzletágba. A mates-vonal kicsit reménytelennek tűnik, bár az autós-navigációs vonal életképes lehet, viszont nem tudom, van-e valaki, aki az ébresztőóra kijelzőjén akar SMS-t olvasni, vagy éppen a vekkerrel telefonálni...

? Origami-telefon ť
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.