Hirdetés
. Hirdetés

Tajvan chiptervezési központként is meg akarja törni az amerikai dominanciát

|

A nagy teljesítményű chipek kifejlesztéséhez elengedhetetlenek a fejlett tervezési képességek.

Hirdetés

Tajvan, amely régóta a félvezetőgyártás globális vezetőjeként ismert, ám mostanában a tervezés területén is mutogatja oroszlánkörmeit. Azaz szembeszáll az amerikai vállalatokkal, amelyek eddig elsősorban gyártási központként tekintettek a szigetre, és semmiképpen sem érezték komoly konkurensnek a chiptervezésben.

A TrendForce tajvani kutatócég rangsorában, amely a 2021-es bevételek alapján a 10 legnagyobb chiptervezési vállalatot rangsorolja, a tajvani MediaTek a 4. helyen áll, a Novatek Microelectronics a 6., a Realtek Semiconductor pedig a 8. helyet foglalja el. A Himax Technologies először került fel a listára, a 10. helyre. A maradék hat helyet az amerikai vállalatok birtokolják, de a listán ez az eddigi legnagyobb tajvani jelenlét.

Hirdetés

"Ez a tendencia kezd aggasztóvá válni azzal kapcsolatban, hogy a világ a szükséges alkatrészek tekintetében egyre inkább egyetlen piacra támaszkodik a termékek széles skálájánál az okostelefonoktól kezdve az autókon át a rizsfőzőkig" - írja a Nikkei.

A nagy teljesítményű chipek kifejlesztéséhez elengedhetetlenek a fejlett tervezési képességek. Az Egyesült Államok ezen a területen elsöprő előnyben van, ezért szerepel a listán a Qualcomm, a Broadcom, az Nvidia és az Advanced Micro Devices is.

A fabless modellt (azaz, hogy a chipcégek nem tartanak fenn gyártóüzemeket) az amerikai félvezetőipar az 1980-as években vezette be, hogy a területre való belépés magas akadályait leküzdje. A szokásos megközelítés, amely a tervezéstől a gyártásig mindent egy kézben tartott, azt követelte meg a vállalatoktól, hogy megosszák erőforrásaikat, és előzetesen nagy összegeket fektessenek be a drága gyártási létesítményekbe.

Az amerikai szereplők más utat választottak, a nagy értékű tervezési folyamatot az Egyesült Államokban tartották, míg a kisebb értékű gyártást az ázsiai piacokra, különösen Japánba, Dél-Koreába és Tajvanra irányították. Az 1985-ben alapított Qualcomm és az 1993-ban alapított Nvidia növekedése bizonyítja e modell sikerét.

A tajvani vállalatok most kezdenek betörni erre a területre, és fenyegetést jelentenek az amerikai tervezőkre, akik korábban lényegében alvállalkozóknak tekintették őket. A tajvani chiptervezők gyors felemelkedése részben a Taiwan Semiconductor Manufacturing - a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója - és a harmadik helyen álló United Microelectronics közelségének köszönhető.

A gyártás nélküli chipcégeknek szorosan össze kell hangolódniuk a gyártókkal annak érdekében, hogy félvezetőterveiket valóban le lehessen gyártani. A tajvani szereplők számára a TSMC és az UMC ilyen közelsége megkönnyíti a kommunikációt, ez az előny a koronavírus okozta határzár idején még inkább felerősödött.

Ezek az erős kapcsolatok a jelenlegi chiphiány idején is kifizetődőek voltak. A világ minden tájáról érkező megrendelések folyamatos áradata miatt a TSMC és az UMC előnyben részesítette azokat a tajvani tervező cégeket, amelyekkel már szoros kapcsolatban álltak, ami további lendületet adott nekik. Ez különösen az okostelefonos chipeknél mutatkozik meg, ahol a TSMC-vel mély kapcsolatokat ápoló MediaTek megelőzte a Qualcommot, és átvette a vezetést a globális piacon.

A MediaTek a napokban jelentette be, hogy a nettó nyereség 30 százaléka, 33,2 milliárd tajvani új dollárra (1,13 milliárd dollár) ugrott éves szinten a január-márciusi negyedévben, ami minden idők legmagasabb értéke. A bevétel 32 százalékkal rekordszintű 142,7 milliárd NT dollárra nőtt, köszönhetően az 5G okostelefonos chipek iránti megugró keresletnek.

A vállalat 2022-ben nem csak megtartja, hanem növelni is fogja piaci részesedését - mondta Rick Tsai vezérigazgató. Piaci növekedést jósolt Észak-Amerikában és Indiában is. Bár a Qualcomm a chiphiány közepette a TSMC-t is megkereste segítségért, az amerikai vállalat gyengébb kapcsolata a chipgyártóval a prioritási listán hátrébb helyezte, ami piaci részesedésébe került. A top 10-ben szereplő négy tajvani gyártás nélküli szereplő mindegyike nagymértékben támaszkodik a TSMC-re és az UMC-re. A helyi beszállítóktól kapott támogatás nagyban hozzájárult sikerükhöz.

Tajvanon a félvezetőipar minden aspektusa megtalálható, és a vállalatok földrajzilag nagyon közel vannak egymáshoz - mondta Chris Hung, a tajpeji székhelyű Market Intelligence & Consulting Institute főigazgató-helyettese. Ez megkönnyíti a chipek tervezésére szakosodott fabless cégek hatékonyabb működését - tette hozzá.

Tajvan növekvő szerepe a chiptervezésben kiterjed az amerikai székhelyű szereplőkre is. A második, ötödik és kilencedik helyen álló Nvidia, AMD és Xilinx élén tajvani születésű vezetők állnak. A TSMC mindháromnak kulcsfontosságú beszállítója. Összességében a top 10 gyártás nélküli chipgyártó vállalkozás közül hétnek a vezetői Tajvanról származnak. A szigetországhoz fűződő kapcsolataik előnyösek lehetnek az iparág jövőbeli fúzióiban és felvásárlásaiban.

A kínai szárazföldi félvezetőgyártó vállalatok most Tajvanra vetik a szemüket. Úgy tűnik, hogy az iparág csak még inkább a szigetre koncentrálódik, annak ellenére, hogy egy Tajvant érintő válság kitörése esetén ez zavarokat okozhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.