Hirdetés
. Hirdetés

Távozik az Ericsson elnöke

|

Tizenhét évnyi, Ericssonnál eltöltött idő után távozik a cégtől az Ericsson elnöke, Fodor István. Utódjáról egyelőre nincs hír.

Hirdetés

Az Ericsson tizenhét évvel ezelőtti elindításához nagy kaliberű emberre volt szükség - fogalmazott Éry Gábor, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol Fodor István bejelentette: távozik a vállalattól. A szakembert 1990 végén bízták meg az Ericsson Magyarország vezetésével. 2002. május 1-jétől a vállalat elnöke volt, 1998-ban pedig az Év menedzserévé választották. Fodor István nem vonul vissza, tevékenységét különböző területeken folytatja tovább, de konkrét céget vagy megbízást nem említett.

* * *

Kedden az Ericsson piaci értéke újabb 11 százalékot zuhant, miután bejelentette, hogy a negyedik negyedévi bevételei a várakozások alsó határát közelítik meg. Októberben a vállalat már veszített 15 milliárd dollárt piaci értékéből, miután bejelentette, hogy a vártnál sokkal gyengébb profitot fog teljesíteni a harmadik negyedévben. Ennek nyomán október 25-én menesztették Karl-Henrik Sundström pénzügyi igazgatót, hogy amennyire lehet, visszanyerjék a befektetők bizalmát (a 15 milliárd dolláros veszteség az Ericsson piaci értékének egynegyede, egyben a legnagyobb arányú árfolyam-esés a vállalat történetében).

Sundström helyét Hans Vestberg, a globális szolgáltatások üzletágának vezetője vette át. Kedden Carl Henric Svanberg vezérigazgató úgy fogalmazott (a negyedik negyedévről), hogy "rövid távon hajszálnyival több az aggasztó jel, mint a biztató jel". Az aggasztó jelek közé tartozik a fejlődő piacokon tapasztalható politikai bizonytalanság és a gyengülő dollár. Svanberg hozzátette, hogy az Ericsson gyenge teljesítménye áthúzódhat a következő negyedévre is. "Mivel az első negyedév általában az év leggyengébbike, előfordulhat, hogy a mostani fejlemények mélypontja lesz az Ericsson számára" - mondta.

A vezérigazgató szerint ugyanakkor a hosszú távú kilátások jók, 2008 második felétől fellendülhet a profit. Azt is hangsúlyozta, hogy a vállalat többé semmiképpen sem fogja a piaci részesedést hajszolni a profitszerzés kárára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.