Hirdetés
. Hirdetés

Techóriások támadják a kalózkodás elleni törvényt

|

Internetes nagyvállalatok - köztük a Google és a Facebook - szerint az Egyesült Államok szenátusa elé kerülő új szerzői jogi törvény jelentősen visszavetheti az informatikai iparág fejlődését, az innovációs kedvet és online cenzúra bevezetésével fenyeget.

Hirdetés

Eric Schmidt, a Google elnöke
Eric Schmidt, a Google elnöke

Nagy nemzetközi IT-vállalatok - köztük a Google, a Facebook, az AOL, a Twitter és az eBay - közös levélben tiltakoztak az amerikai kormánynál az internetes kalózkodás felszámolását célzó törvénytervezet, a Stop Online Privacy Act (SOPA) elfogadása ellen.

Az aláírók szerint a nagy zenekiadók és filmgyártók által támogatott törvény elfogadása veszélybe sodorhatja az internet függetlenségét. „Drákói szigort akarnak bevezetni. A törvény arra kötelezné a szolgáltatókat, hogy távolítsák el a webről a jogsértőnek ítélt oldalak URL-jeit. Ezt pedig tudomásom szerint cenzúrának hívják" - mondta a SOPA kapcsán a Massachusetts Institute of Technology-n tartott e heti beszédében Eric Schmidt, a Google elnöke.

Komoly fenyegetés

A SOPA-t november 16-án tárgyalja az Egyesült Államok képviselőháza. A törvény, ha megszavazzák, lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára, hogy bírósági határozatban kötelezzék az internetszolgáltatókat, keresőcégeket, online pénzügyi szolgáltatókat és hirdetési hálózatokat, hogy felfüggesszék vagy töröljék azokat a weboldalakat, amelyek jogsértő tartalmakat közölnek.

A SOPA ellenzői szerint az új törvény túlontúl szigorú szabályozást vezetne be. „A törvény jelenlegi formájában bizonytalan kötelezettségeket róna az Egyesült Államok törvénytisztelő technológiai vállalataira; olyan döntési jogkörrel és technológiai felhatalmazással ruházná őket, amely szükségessé tenné a weboldalak folyamatos monitorozását" - írta a szenátus Jogi Bizottságának címzett levelében a Google, a Facebook, a Yahoo és az eBay.

„Félő, hogy ezek az intézkedések veszélybe sodornák iparágunk folyamatos fejlődését, az innovációt, az új munkahelyek megteremtésének lehetőségét és az ország cyberbiztonságát" - olvasható a levélben, amelyet az AOL, a Twitter, a LinkedIn, a Mozilla és a Zynga is aláírt.

Célkeresztben a „kalózoldalak"

A törvénytervezet legfőbb támogatói között az amerikai filmgyártókat tömörítő Motion Picture Association of America (MPAA) és a lemezipari cégeket képviselő Recording Industry Association of America mellett az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája is ott van. Az MPPA érvelése szerint a SOFA elfogadása lehetővé tenné az Igazságügyi Minisztérium (US Department of Justice) számára, hogy „az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel védjék meg az amerikai intellektuális tulajdont, köztük a tagjaink által készített filmeket, televíziós sorozatokat és zenei felvételeket".

Lamar Smith, a szenátus Jogi Bizottságának elnöke, a tervezet beterjesztője szerint a szabályozás célja, hogy „megakadályozza, hogy a kalózoldalak illegális anyagok terjesztéséből származó bevételekre tegyenek szert".

Aranytojást tojó tyúk a tányéron

A washingtoni Center for Democracy and Technology jogvédő szervezet szerint a SOPA nem csak a szerzői jogi kalózokat radírozná le az internetről, de „homályos megfogalmazásai miatt" olyan, egyébként törvényesen működő oldalak működését is ellehetetleníthetné, amelyek lehetővé teszik a felhasználóik számára, hogy tartalmakat osszanak meg egymással vagy blogokat írjanak.

A kritikusok szerint a SOPA túl nagy hatalmat adna a tartalomgyártóknak az internet tartalma és struktúrája felett. „Ezeket a törvényjavaslatokat a tartalomipar szakemberei írták - anélkül, hogy a technológiai ipar képviselőivel egyeztettek volna. Megpróbálják a lehető leggyorsabban elfogadtatni és törvénybe iktattatni az új szabályozást" - nyilatkozta Fred Wilson, a Union Square Ventures befektetési alap munkatársa.

„Az elmúlt öt évben a startupok vezette technológiai ipar teremtette a legtöbb új munkahelyet. Ma az olyan vállalatok a legfontosabb exportőreink és munkahelyteremtőink, mint az Apple, a Google és a Facebook, a Dropbox, a Kickstarter vagy a Twilio. Ők a gazdaság aranytojást tojó tyúkjai; mi pedig nem vághatjuk le ezt a tyúkot csak azért, hogy megmentsük egy leszálló ágban lévő iparágat" - hangsúlyozta Wilson.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.