Hirdetés
. Hirdetés

Tényleg jönnek a gyilkos robotok!

|

Az intelligens fegyverek nagyságrendekkel növelhetik a világ fenyegetettségét. Egy amerikai tudós már most a betiltásukat követeli, mielőtt túl késő.

Hirdetés

Stewart Russell, a University of California számítógéptudomány-professzora nyílt levelet tett közzé, amelyben az "élet kioltására alkalmas autonóm fegyverek" betiltását követeli. A fegyveripart kevéssé ismerők számára ez olyan túlbuzgóságnak tűnhet, mintha valaki a Halálcsillag ellen indítana kampányt. Valójában azonban már léteznek intelligens fegyverek: a dél-koreai Super aEgis II például érzékeli és megcélozza az embert, bár elsütéséhez kezelői engedélyre van szükség.

Russell szerint az autonóm gyilkológépek lehetnek a holnap Kalasnyikovjai - olcsó és könnyen hozzáférhető fegyverek, amelyek teljesen megváltoztatják a hadviselés szabályait, mert néhány ember is hatalmas pusztítást okozhat velük.

A fegyvertípus támogatói azzal érvelnek, hogyha robotok vívják a háborúkat, kisebb az emberi veszteség. De az a 20000 ember (javarészt tudós), aki aláírta Russell nyílt levelét, másképp gondolja. Szeretnék elérni, hogy a biológiai fegyverekhez hasonlóan a robotfegyvereket is törvény tiltsa be, és ennek érdekében találkozni akarnak az ENSZ és a Világgazdasági Fórum képviselőivel, mielőtt túl késő lesz.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.