Hirdetés
. Hirdetés

Terabites internet a lakásban

|

Negyed évszázad nem kevés idő, főleg nem az IT-ban. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hova fejlődhet 25 év alatt a számítástechnika.

Hirdetés

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a számítógépek, hálózatok és tárolórendszerek a mostaninál több ezerszer gyorsabb működésre képesek. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ennek köszönhetően a sci-fi történetek, jövőbeli kütyük valósággá válnak. A Network World megtette ezt, a következő 25 nap során pedig közreadjuk, mire jutottak a jövőt illetően. Szó lesz az optikai processzorokról, a kvantumszámítógépekről, a szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő okostelefonokról, hogy csak néhány példát említsünk.

Egy tényező azonban minden vizsgált eszköz és szolgáltatás esetében azonos. A technológia elképesztő tempóban fejlődik, a változások pedig nagyon gyorsan, minden korábbinál nagyobb tempóban következnek be. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekeres időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

szélessávú internet-hozzáférés
szélessávú internet-hozzáférés

Terabit az otthonunkban
Alig két évtized múlva otthonainkban általánossá válik a több terabit/másodperces csatlakozás lehetősége, állítja Evans. Ez gyorsabb tempót jelent majd, mint amennyivel ma némelyik ország rendelkezik. Noha ez elképzelhetetlennek tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt egy évtizedben hihetetlen fejlődésnek lehettünk tanúi, ami az internethozzáférések sebességét illeti. Míg az ezredfordulón a 32 kilobit/másodperces betárcsázó (dial-up) kapcsolatok jelentették az otthoni internetezés csúcsát, ma már a kábelszolgáltatók révén hazánkban is 100-120 megabit/másodperc környékén van a plafon. Ez egy évtized alatt 3-4 nagyságrendi ugrást jelent, a Cisco jövőkutatója szerint pedig a tempó nem fog lassulni.

Ez természetesen feltételezi, hogy az internet gerince, a maghálózat még ennél is sokkal nagyobb teljesítményt tud majd felmutatni. Becslések szerint másodpercenként több petabit (ez 10 a 15-en bitet jelent) áteresztőképességgel bírnak majd a Világháló legszélesebb digitális útvonalai. Ez a növekedés Evans szerint együtt fog járni a vezeték nélküli internetezés tempójának bővülésével is: a szakember negyed évszázad múlva 10 gigabit/másodperces sebességet „ígért be".

A Cisco jövőkutatója úgy véli, nem csak e téren mutat majd jelentős fejlődést az internet, hanem elérhetőség tekintetében is. Becslése szerint 2036-ra a bolygó emberek lakta területeinek 100%-át lefedi majd valamilyen Internet-hozzáférés (jelenleg 90%-ra becsüli ennek arányát a kutató). Mindeközben véglegesen ki is szabadul a palackból a Világháló: interplanetárissá válik, vagyis bolygók közötti kommunikációra is lehetőséget nyújt majd. Ismervén az amerikai űrprogram folyamatos költségcsökkentését, ez nem azt tételezi fel, hogy addigra népes kolóniák lesznek majd a Marson, de a műholdakkal, és talán az első marsi telepesekkel már szabványosított IP hálózaton keresztül lehet majd kommunikálni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.