Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Acer TravelMate 8371 - Kisebb, mint amilyennek látszik

|

A mondás szerint az ördög a részletekben lakik. Ha mi ördögök lennénk biztos, hogy az Acer gépébe költöznénk, mert a részletei igencsak tetszetősek.

Hirdetés

Biztos ismerős lesz a helyzet: biztosan voltak már birtokában olyan tárgynak, ami rendesen tette a dolgát, ellátta a feladatát, csak éppen volt valami ici-pici, apró, idegesítő részlet, ami miatt sohasem tudták szívből megszeretni. Egy akadozva járó váltó az új autóban, rossz helyen lévő zseb a kabáton, ilyesfajta apróság. Mi a noteszgépekkel is úgy vagyunk már egy ideje, hogy ezeket a bosszantó apróságokat, a részleteket keressük. Nem azt nézzük meg először, hogy milyen CPU, mekkora kapacitású a merevlemez, hanem hogy, ne legyen csillogó a kijelző, ne legyen molekula méretű a hosszú í gombja. Hiszik vagy sem, találtunk egy az elvárásainknak megfelelő ilyet.

Csipike, az óriástörpe
Az Acer TravelMate 8371 első látásra egy fura szerzet, mert sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora igazándiból. Erről két dolog tehet.

Egyrészt a 16:9 képarányú, 13,3 hüvelykes kijelző. Már maga az 1366×768 - nem tükröződő, hanem hagyományos, juhé! - LED-háttérvilágítású LCD is nagyobbnak tűnik az igazi méreténél - első látásra 15 hüvelykesnek tippeltük. Mivel ehhez igazodnak a gépház arányai, az amúgy még ráadásul meglepően vékony gép nagyobbnak - egészen pontosabban nagyobb ?alapterületűnek" - tűnik az igazi dimenzióinál, pedig ha hozzámérjük egy A4-es lapokat fogadni képes dossziéhoz, akkor azt tapasztaljuk, hogy csak ici-picit lóg túl azon.

A másik becsapós, nem csupán csak tetszetős, de felettébb hasznos részlet a billentyűzet. Noteszgép mércével óriási, jól elrendezett gombsor, amit meglepő módon tízujjas gépeléshez terveztek és nem pötyögtetéshez. Tudjuk, nehezen hihető, de még az Enter is méretes és fordított L alakú! Megkockáztatjuk, hogy a legjobb, amit mostanában láttunk noteszgépen. Nem az ?egyik", hanem ?az".

A kétujjas manőverek - az Acer multi-gesturenek hívja - érzékelésére képes, ujjlenyomat-olvasós tapipad méretével, elhelyezésével és gombjaival elégedettek vagyunk, a közvetlen szomszédságában lévő, a működését felfüggesztő nyomógombról meg azt tartjuk, hogy kötelező felszereltségnek kéne lennie minden tapipad mellett. Nagyon kényelmes hosszan gépelni úgy, hogy nem kell a tapipad felett ?lebegtetni" a kezünket, hanem le lehet támasztani rá.

A gép háza olyan műanyagokból készült, amiket nem kellemetlen megérinteni. A egyetlen szépséghiba, hogy a külső fedélen sajna minden érintés meglátszik - igaz pont az az egyetlen felület, amin valamiféle vékony fémborítás van.

Belbecs
A hordozásra szánt, amúgy egészen meglepően könnyű - mindössze 1,65 kilogrammos - üzleti gép motorházában az Intel Centrino 2 technológiája búvik meg. A CPU a Core 2 Duo SU9400-as változata, ami egy 45 nanométeres technológiával készülő, ultra-alacsony feszültségű, 1,4 gigahertz órajelű, maximum mindössze 10 wattot fogyasztó, kétmagos processzor.

A gépet nyilvánvalóan a sokat utazó felhasználóknak szánja a cég és nekik a hosszú akkumulátoros üzemidő fontosabb a teljesítménynél. A gyártó szerint 8 órát tud a gép, de ezt mindkét irányba változtatja az, hogy mennyit használjuk a rádiós hálózati vezérlőket, illetve mekkora fényerőn járatjuk a kijelzőt. Ugyanakkor a Core 2 még ezen az órajelen is csuklóból elbánik az összes ésszerűen szóba jöhető noteszgép feladattal.

A nálunk járt gépben 4 gigabájt memória foglalt helyet, ami egy asztali gépben is bőséges. Ebből lehet akár 8 is, csak ahhoz, hogy ki is tudjuk használni, már 64-bites operációs rendszert kell. A grafikus vezérlő az Intel chipsetbe integrált GMA 4500MHD-ja, ami a gyártónál a jelenleg létező legizmosabb, de a többi versenyzőhöz mérten a 3D-s teljesítményét tekintve csak pehelysúlyú.

A merevlemez ebben a gépben 320 gigabájtos, ami bőséges, optikai meghajtója pedig egyáltalán nincs.

Az Ethernet vezérlője viszont gigabites, a ?draft n" szabványú a Wi-Fi vezérlője, a Bluetooth modulja pedig a 2.1+NDR szabványokat tudja. A gépből amúgy létezik 3G-s kommunikációs modullal rendelkező verzió is. Ami a kapukat illeti: a három darab 2.0-ás USB-t lelünk a gépen, amivel mi igazándiból ki is vagyunk egyezve, az analóg VGA kivezetés és a sok-az-egyben kártyaolvasó társasága mellett nincs hiányérzetünk egy ilyen kaliberű gépen. Ugyanakkor lehetőség van az Acer saját, speciális csatlakozójával bővíteni a gépet egy port replikátorral, igaz azon csak a DVI kivezetés van, mint amúgy a gépen nem lévő extra.

Ami az útra kell
Kétség kívül láttunk már szoftveresen jobban ellátott gépet, mint az Aceré, de a szükséges és hasznos minimumot még így is túlteljesítik. A legfontosabb, a rendszer visszaállítást kezelő eRecovery Management ott van a listán, ami egy optikai meghajtóval nem rendelkező gépen még hangsúlyosabban fontos. (A teljes listáért érdemes felkeresni a gépről szóló oldalt az Acer-nél.) Egy sokat utazó gépnél külön jó pontot érdemel a nemzetközi utazógarancia (ITW), bár igaz, hogy ennek időtartama csak egy év. Acer TravelMate 8371-et a sokat utazó, üzleti felhasználó gépe. Erre a feladatra minden megvan benne ami kellhet és az árát is arányban lévőnek érezzük a tudásával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.