Hirdetés
. Hirdetés

Canon LBP 3310 nyomtató teszt

|

A Canon i-SENSYS LBP 3310-es monokróm lézernyomtatót tartós tesztnek is alávetettük.

Hirdetés

Az LBP 3310-es típus a Canon saját fejlesztésű CAPT (Canon Advanced Printing Technology) leírónyelvével kezelhető, azaz GDI rendszerű, USB csatolójú nyomtatató, amely azonban hálózati nyomtatóvá is fel lehet bővíteni. Az LBP 3370 felépítése és nyomtatóműve azonos az LBP 3310-ével, de az USB mellett alapkiépítésben is van hálózati kapuja, és nem GDI nyomtató, PCL5e és PCL6 nyomtatónyelven kezelhető. Mindkét típus alapkiépítésben is alkalmas kétoldalas nyomtatásra.

A Canon 3310 fizikai felépítése a megszokott, a 250 lap kapacitású zárt adagolótálcája a készülék alján kapott helyet, előlapján mechanikus töltöttségjelzővel. Opcionálisan egy további, szintén 250 lap kapacitású adagolóval bővíthető a konfiguráció. Borítékokat vagy más, kisebb méretű lapokat az 50 lap kapacitású segédadagolóról nyomtathatunk, amely az előlapról nyitható ki. A kész nyomatok a nyomtató tetején bemélyített tálcára érkeznek. A nyomtató alján két oldalt kialakított bemélyedések elég mélyek, így viszonylag könnyű a 12 kg tömegű készülék mozgatása.


Sajnos a mellékelt CD-n csak az üzembe helyezést segítő Első lépések című leírás található meg magyarul, a Felhasználói útmutató (User Guide), a hálózatba kötést támogató Network Guide és a beépített webszervert bemutató Remote UI Guide csak angolul érhető el. Az utóbbi kettőre természetesen csak a 3370, illetve a hálózati adapterrel vásárolt 3310 felhasználóinak lehet szüksége.

 

canon_lbp3310.jpg

A kezelőpanel roppant egyszerű, az egész négy LED és egy nyomógomb. A LED-ek közül három hibát jelez (papírkifogyás, begyűrődés, egyéb hiba), egy pedig a készenlétet, illetve a nyomtatási feladat fogadását jelzi. A nyomógombbal megszakíthatjuk az aktuális nyomtatást.


A mellékelt CD Windows operációs rendszerekhez tartalmaz a meghajtókat, de a Canon weboldaláról Linux és Macintosh operációs rendszerekhez is letölthető a kezelőszoftver. A telepítés gyors és egyszerű, még Windows2000 alatt sem igényel a telepítés után újraindítást, azonnal használatba tudjuk venni.
Az egyszerű kezelőpanellel szemben a nyomtatómeghajtó számos, a megszokott funkciókhoz képest plusz szolgáltatást is kínál, kár, hogy magyar verziója nincs. Egy oldalra nyomtathatjuk több oldal képét is, illetve ennek ellentéteként a poszternyomtatásnál egy oldalt kinagyíthatunk több oldal méretűre is. A fénymásolókhoz hasonlóan állíthatjuk a fényességet és a kontrasztot, bár ennek nyilván csak képek, fotók nyomtatásánál van haszna. A vízjelek nyomtatása és a kötés helyigényét figyelembe vevő nyomtatás már a szokványos szolgáltatások közé tartozik. A nyomtatómeghajtó ablakában négyféle nyomatminőség közül választhatunk: általános, grafika, fotók és CAD tervezés. A meghajtóval profilokat is használhatunk, azaz elmenthetjük és betölthetjük a különböző nyomtatási feladatoknak legjobban megfelelő beállításokat.


A tonerkazetta tartalmazza a fényhengert is, így ez az egyetlen, a felhasználó által cserélendő kellékanyag. Normál változata 3 ezer, a nagykapacitású 7 ezer oldal kinyomtatására elegendő tonerfestéket tartalmaz. A kazetta cseréje egyszerű, az előlap lenyitása után egy mozdulattal kivehető, illetve a helyére illeszthető. Tonertakarékos üzemmódja nincs a nyomtatónak.

A szövegnyomtatás kifogástalan, a betűk széle egyenes és éles, a fedettségük egyenletesen jó. Grafika nyomtatáskor az egyszínű felületek egyenletesek, nincs nyoma csíkoknak vagy más egyenetlenségeknek. Fekete-fehér lézernyomtatót ritkán használnak fotónyomtatásra, de mivel a nyomtatómeghajtóján kiválasztható a fotóminőség is, kipróbáltuk fotónyomtatással is. A színek szürkeárnyalatokra konvertálása természetesen nem erőssége a nyomtatómeghajtónak – nem is ez a fő feladata – de a kép részletgazdagsága és fedettsége elég jó, a toner viasztartalmának köszönhetően a felülete kellemes tapintású, sima és egyenletes.

 

canon_lbp3310_2.jpg
 

Fotónyomtatáskor a nyomtatómeghajtó „általános” és „fotó” beállítása között alig láttunk észlelhető különbséget, az utóbbi talán egy kicsit jobb kontrasztot eredményez. Összességében a 600 dpi-s fizikai felbontást szoftver úton 2400x600 dpi-re növelő AIR (Automatic Image Refinement) technológiának is köszönhetően a dokumentumnyomtatásra tökéletesen megfelel ez a minőség.

 

A Canon gyors, személyi használatra szolgáló nyomtatónak szánta az LBP3310-t, amely egy hálózati kártyával kiegészítve, többfelhasználós, kisirodai környezetben is megállja a helyét. Sebessége, terhelhetősége és a nyomatminősége alapján a LBP3310 alkalmas erre a feladatra, ára is elfogadható. Kár, hogy a nyomtatómeghajtó kezelőfelülete nem magyar nyelvű. Hozzá képest az LBP3370 több mint kétszeres ára kissé magasnak tűnik.

 

Névjegy
Termék: Canon LBP 3310

Forgalmazó: Canon Hungária Kft.
Ár: 70 000 Ft
Web: a Canon LBP 3310 nyomtató oldala

 

Adatok

  • Lézer technológia
  • 600×600 dpi felbontás
  • 8 MB alapmemória
  • 250 lapos fiók, 50 lapos kézi adagoló
  • Névlegesen 26 monokróm A4 lap nyomtatása percenként
  • Maximális terhelhetőség: 10 000 oldal/hónap
  • 60-120 g/m2 papír kezelésére képes
  • USB 2.0, Ethernet port (opcionális)
  • Teljesítmény: 4 W készenléti mód, max 392 W
  • 55 dBA legnagyobb mért zajszint nyomtatás közben
  • 12 kg-os tömeg

 


Értékelés

 

Előny: Gyors első oldal, alacsony zajszint és kis fogyasztás

Hátrány: Alapkiépítésben nincs Ethernet vezérlő

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték:  3,5

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.