Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Nokia E50 - business light

|

Már a Nokia E60-ban is a 6310 utódját láttuk, de most az új E50 kapcsán ez méginkább igaz. A filigrán alkatú készülékből csak 3G hiányzik.

Hirdetés

A tavaly ősszel bejelentett háromtagú E sorozat (E60, E61, E70) az üzleti felhasználókat kívánja visszacsábítani a 6310 után keletkezett űr nyomán elpártoló vásárlók körében. Az idén májusban bemutatott E50 kapcsán előtérbe került az egyszerű kezelhetőség, az alacsony ár és az alaposan lecsökkentett méret. Valami különleges oknál fogva a Nokia E50 első tesztszériája a hazai képviseletnél egytől egyig kamera nélküli verziókat jelentett, így a szóban forgó modellel sem tudtunk tesztképeket készíteni, de hamarosan ezt is pótoljuk. A készülék "kameramentes" (no camera) verziójának ára 60 ezer Forint körül mozog, az optikával felszerelt verzió már 70-80 ezer forintba kerül - kártyafüggetlenül.

Első kézbevétel

A Nokia E50 az E széria "legbutább", de mindenképpen legegyszerűbb készüléke, igazi céleszköz. A vékony testalkatnak köszönhetően a telefonálás egy igazi élmény vele, bár nem ér el a fülünktől a szánkig a készülék. Az alumínium elő- és hátlap masszív érzetet kelt a felhasználóban, bár a műanyag-fém találkozások nem a legpontosabbak - a készülék alsó gombsora és a ház között körömnyi rés van. Az én tetszésemet leginkább a hátlap megkongatása nyerte el - igen nehezékes elsőre eltávolítani. A telefon elegáns, várbeli business modell, kecses formája és modern megjelenése biztosan elnyeri üzleti partnereink tetszését is.

A Nokia E50 a szürke és a fekete különféle árnyalataiban pompázik. Bal oldalt található a méretes infra port (a 6310 öröksége) és hangerőszabályzó, alul a szokásos csatlakozók (akku töltő már az újfajta felülettel), jobb szélen pedig a kontaktok és a szövegbeviteli mód gyorsgombja. Elvileg hátul lenne látható az optika, illetve felette egy Nokia felirat. A készülék teteje meglepően könnyen benyomható, pedig elsőre még abban a hitben voltam, hogy ez a felület is fémből van.

Egy modern autóra emlékeztet az E50 felépítése, ugyanis a kemény anyagokat egy-egy puhább váltja, mint például az acéllemezek után következő "gyalogosbiztos" puhább felületek. A Nokia E50 tartalmazza a profilváltó-bekapcsoló gombot. Miután végighúztam a körmöm ezen a felületen, egy hosszú csík maradt utána, ami hamarosan egyszerűen eltűnt. A készülék rendkívül filigránnak számít a többi E modellhez képest, mindössze 15,5 mm vastag, és a billentyűzetnél tovább vékonyodik.

Billentyűzet

A funkció gombok számomra pontatlannak és nehezen kezelhetőnek bizonyultak, erőteljesen és határozottan kellet igénybe venni őket, ha azt akartam, hogy történjen is valami. A törlés és a menü gomb a funkció és a híváskezelő billentyű közé lettek bezsúfolva: a meglepő elrendezés ellenére kényelmes a használatuk. A joystick pontosabb társainál, de olyan apró, hogy az ujjbegyem sokszor fájt utána. A körülötte lévő átlátszó elem valójában egy LED (önmagában ronda), amely akkor lép működésbe (villog), ha nem figyeltünk oda, és van egy nem fogadott hívásunk vagy beérkezett üzenetünk. A numerikus gombokkal egy idő után már egész gyorsan tudtam SMS-t írni, mivel kellően szélesek.

Kijelző

240×320 képpontot sikerült erre a mindössze 42×32 milliméteres TFT LCD megjelenítőre összesűríteni. A tükröződésmentes megjelenítő képe igen éles, a színek valósághűek, pixeles ikonoknak vagy fotóknak nyoma sincsen. A 262 ezer különféle színben pompázó LCD-nél - reményeim szerint - soha sem fogja alább adni a Nokia.

Szolgáltatások

A telefon operációs rendszere ezúttal is a legújabb Symbian 9.1-es verzió Series 60 kezelőfelülettel egybekötve. A szoftver megbízhatóan tette a dolgát, ám ha egyszerre több alkalmazás fut, akkor hajlamos a lomhaságra. A belső memória 70 MB, amit tovább tudnunk bővíteni a hátlap eltávolításával microSD (TransFlash) kártyával. A szokásos kezdőképernyő tartalmazza a leggyakrabban használt ikonokat, a napi teendőket és beérkezett üzeneteket, illetve a nem fogadott hívásokat. A bal felső sarokban látható a térerő, amely EDGE hálózat esetén egy parányi E betűvel adja tudtunkra ezt. Alapesetben a bal felső funkció gomb az órát aktiválja, a jobb oldali a telefonkönyvet.

Utóbbiba szinte korlátlan mennyiségű adatot rögzíthetünk, csoportokra oszthatunk, és képet is rendelhetünk az egyes nevekhez. Az új kontaktokhoz rögzíthetünk egy igen érdekes adatot is, még pedig a videóhívás telefonszámát, ami az E50-ben - mivel nem tartalmaz 3G-t és videótelefonálásra alkalmas kamerát - érhetetlen. Az üzenetkezelés újfent első osztályú, teljeskörű e-mail postafiókkal rendelkezik, mely a csatolmányokkal is boldogul, SMTP és POP3 támogatással, illetve 300 Kbyte-os videóval, képpel és hanggal fölszerelt MMS-ek sem tudnak rajta kifogni.

Az ébresztőórán, bár működik kikapcsolt állapotban is, csak egyszeri időpont állítható be. Komolyabb műveletekhez használjuk a napi, heti és havi nézettel is rendelkező naptárat, ahol számtalan teendőt és találkozót rögzíthetünk. Az előre telepített alkalmazások között a szokásos Quick Office-t és egy PDF olvasót találunk. A hamarosan tesztfotók formájában kipróbálásra kerülő kamera 1,3 megapixeles, 1280×960 képpont méretű fotókat tudunk vele alkotni, sőt még QCIF videó rögzítésére is alkalmas. A böngésző, bár csak EDGE kapcsolatot tartalmaz a telefon, egész gyorsan működik, nagyobb méretű teljes weboldalakat is egy oszlopba tud tördelni. A kisméretű joystickkal igen kényelmetlen a görgetés.

A Push To Talk szolgáltatást itthon nem tudjuk igénybe venni, ellenben izgalmasan hangzik a SÍP támogatás és a Blackberry telepítésére előkészített operációs rendszer. A Bluetooth (2.0) oda-vissza kiválóan működött más telefonokkal és PC-vel is. A készülék két külön akkumulátorral vásárolható meg, az egyik 970, a másik 1150 mAh-ás LiIon. Az autóban használt kihangosító most is magas szinten teljesített szolgálatot, én is halottam a partneremet, és nekem se kellet ordítanom a budapesti forgalomban lehúzott ablak mellet. Az üzenetfelolvasó szolgáltatás inkább érdekes, mint hasznos momentum a Nokia E50 esetében.

Összegzés

Valóban volt egy olyan érzésem, hogy éppen egy modernebb külsejű Nokia 6310-essel telefonálok. Hosszú távon is kényelemes a tartása, aránylag könnyű, mégis elegáns az alumínium hátlapnak köszönhetően. Az akkumulátor öt napig bírta a gyűrődést. A böngésző éppen arra alkalmas, hogyha valamilyen gyorsan elérhető információra van szükségünk, akkor kéznél van, hasonló a helyzet az e-mail postafióknál is. Szövegszerkesztésre vagy táblázatkezelésre nem alkalmas a készülék. Várjuk a kamerás verzió érkezését is...

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.