Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: QNAP TS-859 Pro

|

Nem kifejezetten otthoni, sokkal inkább kis- és középvállalati felhasználók számára tervezték a nyolc rekeszes, erős processzorral felszerelt QNAP TS-859 Turbo NAS-t.

Hirdetés

A fekvő elrendezésű készülékben kétmagos Atom processzor és 1 gigabájt memória gondoskodik a szükséges feldolgozási kapacitásról. A Linux-alapú, igényes AJAX kezelőfelületen, webböngészőből vezérelhető Turbo NAS 3.3 szoftver igen sokoldalú mini kiszolgáló funkciókat biztosít, akár egy száznál több főt foglalkoztató átlagos vállalat számára is. A szokásos fájl szerver funkciók mellett akár négy IP kamerás megfigyelő központként, blogmotorként, webkiszolgálóként - és rengeteg minden másra - is használható a készülék. A szoftver előnye, hogy lehetőség van saját, vagy mások által QNAP NAS-ra fejlesztett modulok telepítésére és futtatására (például RAR-csomagoló, egyéb torrentprogramok stb).

A gépház legfeljebb nyolc darab 3,5- vagy 2,5 hüvelykes SATA csatolófelületű merevlemezt fogad, akár vegyesen. Adott akár a RAID 6+ redundancia szint lehetősége, kiegészítve hot swappel, illetve online RAID kapacitásbővítéssel és szintváltással. Ennél fogva kiindulhatunk egy egylemezes kötetből, melyet további lemezek hozzáadásával hibatűrővé és nagyobb kapacitásúvá alakíthatunk úgy, hogy közben nem kell leállítanunk a NAS-t. A beépített szöveges LCD kijelzőn követhető nyomon az aktuális üzemi állapot, leolvasható az IP cím és a hibaesemények is. Mi több, a néhány soros kijelzőnek köszönhetően teljesen PC mentes környezetben is inicializálható, üzembe helyezhető a NAS.

A készülék hátoldalán USB 2.0 és eSATA portok állnak rendelkezésre, ezekről egyetlen gombbal készíthetünk biztonsági mentést a beépített merevlemezekre, ám az USB kapukra nem csak tároló eszközöket fűzhetünk fel, hanem USB nyomtatókat, elosztókat és szünetmentes tápegységeket is. Egy időben legfeljebb három USB nyomtató megosztása támogatott.

Nem csak a merevlemez tömb tartalma, hanem a Linux operációs rendszer is redundánsan tárolt. A TS-859 jumbo frame kompatibilis gigabites hálózati csatolóból is kettőt kapott, ezek működhetnek szegmentáltan, terhelés-elosztásos illetve redundáns módban is. Kötet szintű AES adattitkosítás, távoli titkosított replikációs funkció (másik NAS-ra vagy Rsync szerverre) gondoskodik az adatok biztonságáról. Az munkaállomások egyszerű mentése sem probléma, Mac rendszerekhez adott az Apple Time Machine támogatás, Windows alatt a NetBak Replicatorral vagy egyéb szoftverekkel is együttműködik a NAS.

A virtualizációs szükségleteket tekintve is az élen jár a termék, így iSCSI-, VMWare vSphere, Windows 2008 Server Hyper-V támogatást is kapunk a Windows Server 2008 Failover fürtözés mellett. Ezek a lehetőségek - igaz, kisebb fenntartásokkal - igen kényelmes árfekvésű megoldássá tehetik a QNAP 859-et nemcsak önálló sokoldalú NAS-ként, hanem vállalati SAN megoldások kiváltójaként is. Képes a készülék megosztva NAS-ként és iSCSI célként szimultán működni, és bővíthető is iSCSI alapon akár 8 virtuális lemezzel is, így a rendszer egy kisvállalati, átmeneti vagy akár nagyvállalati környezetben egyaránt megállhatja a helyét.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.