Hirdetés
. Hirdetés

Tetra-szaporulat a schengeni határokon

|

23 új bázisállomást telepítettek és két kapcsolóközpontot cseréltek a készenléti szervek rádiórendszerében. Az energetika és a közlekedés is a Tetra-hálózat felhasználói közé léphet.

Hirdetés

Modernizálta a készenléti szervek által használt országos, zárt célú, Tetra-rendszerű rádió-távközlési (EDR) hálózatot a Pro-M Zrt. A most záruló, 3 milliárd forint összköltségű projekt keretében 23 új bázisállomást telepítettek, zömében a schengeni határok mentén. Jelenleg az EDR hálózatban 293 bázisállomás működik. A fejlesztés eredményeképpen nőtt a hálózat lefedettsége és kapacitása. A kültéri lefedettség a kézi készülékekre vonatkozóan most 89,90 százalék, a járművekbe épített, nagyobb teljesítményű, mobil készülékekre vonatkozóan 99,40 százalék. A projekt során a négy kapcsolóközpontból kettőt - a szolnokit és székesfehérvárit - új generációs, az IP-alapú kommunikációt lehetővé tevő, nagy kapacitású Tetra-központra cserélték, továbbá 200 diszpécser munkaállomást modernizáltak a rendőrség tevékenységirányító központjaiban.

Az EDR hálózat jelenleg 44 ezer végkészüléket szolgál ki, de kapacitása eléri a 100 ezret. Ezerötszáz méter műveleti magasságig működésképes, azaz helikopterről is használható. A hálózaton több mint 26 felhasználói csoport működik, mindegyik önálló virtuális magánhálózatban (VPN), amelyek természetesen együtt tudnak működni - hangsúlyozta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

Noha a digitális csoportkommunikációban jelenleg a Tetra a legjobb rendszer, a technológiának vannak hiányosságai. Szélessávú adatkommunikációra nem alkalmas, így az EDR hálózatot elsősorban beszédátvitelre használják. A rendszer emellett kisebb adatmennyiségek továbbítását is ellátja. A Tetrát kiváltó új technológia, az LTE, 2020-2025 körül várható.

A jövőre vonatkozó további stratégiai lefedettségi tervek napirenden vannak. Ezen túlmenően - az MVM NET Zrt.-vel közösen - vizsgálják, hogy miként tudnának a készenléti szervek számára már a közeljövőben szélessávú adatátviteli szolgáltatást nyújtani.

Jóllehet az EDR hálózatot jelenleg csak a készenléti szervek használják, egy kormányrendelet értelmében más kritikus infrastruktúrákat működtető, például energetikai vagy közlekedési szervezetek is csatlakozhatnak a hálózathoz - tájékoztatott Balla Ferenc, a Pro-M Zrt. vezérigazgató-helyettese. A kérdés vizsgálata folyamatban van.

A közel kétéves projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósult meg. A fejlesztésben a konzorciumot vezető Pro-M Zrt. mellett a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Fejlesztési Ügynökség vett részt.

Hirdetés

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.