Hirdetés
. Hirdetés

Tévhitek a nyomtatásról

|

A nyomtatással kapcsolatban elterjedt feltételezések közül most a négy legnépszerűbb példát vizsgáljuk meg.

Hirdetés

1. Manapság a tintasugaras nyomtatók ugyanolyan kontrasztos dokumentumokat adnak, mint a lézernyomtatók? Nagyon sokat fejlődött a normál papírra történő tintasugaras nyomtatás, de azért ez még mindig nem mondható el nyugodt lélekkel. A lézernyomtatók a festékpor erősen fedő jellegéből adódóan még a kontraszt és élénkség tekintetében még mindig előnyt élveznek a tintasugarasokkal szemben. Utóbbiak folyékony tintája valamelyest mindenképpen beszivárog a papír rostjai közé, ami csökkenti a kontraszthatást és a telítettséget. Ez az különbség persze nem tetemes, inkább az olyan járulékos körülmények számítanak, mint hogy a lézernyomatok jobban bírják a postázás kihívásait, hiszen a legközönségesebb papíron sem maszatolódnak el a nedvességtől.

kacsa01.jpg

2. A kombinált tintapatronokat használó színes tintasugaras nyomtatók üzemeltetése drágább, mint a különálló patronokkal feltölthető modelleké? Teljesen logikus feltételezés, hogyha egy kazettában több alapszín - jellemzően a cián, bíbor, sárga - van, akkor szükségszerűen nem egyszerre fogynak el, és a kazetta cseréjével több-kevesebb maradék tinta is a szemétbe kerül. Nem lehetne tehát kérdéses, hogy a különálló patronok a gazdaságosabbak, hiszen itt nincs feleslegesen kidobott tinta. Ez azonban csak bizonyos feltételekkel igaz!

Ha egyhuzamban rengeteget nyomtatunk és csak cseréljük a patronokat, akkor a legtöbb nyomtatónál valóban jól jövünk ki a különálló tintákkal. Azonban a valóságban nem egyvégtében használjuk a nyomtatót, hanem igény szerint, egyik nap egy tucat fotó, mondjuk öt nap szünet, megint egy kisadag fotó vagy dokumentum, és így tovább. A ki-be kapcsolás vagy akár hosszas nyugalmi állapot után a nyomtató szervizfutamba kezd és rutinlégtelenítést és tisztítást hajt végre a fej beszáradását elkerülendő. Ehhez egyszerűen a fej alá rejtett törlőszivaccsal nyeleti el a drága millilitereket, akkor is, ha utána 100 oldalt nyomtatunk, és akkor is, ha egyet. Minden leállás pazarlással jár hát, ami összességében rendszertelen otthoni jellegű használat esetében felemésztheti a patronok kapacitásának mintegy 20 százalékát is.

Minél kisebb a patronok kapacitása, minél jobban elaprózzuk nyomtatási feladatainkat, annál kevésbé használhatjuk ki a különpatronos megoldás elvileg gazdaságos voltát, csupán kényelmetlenséget nyerünk, gyakrabban kell patront cserélgetnünk.

Ne reméljünk takarékosságot 25 ezer forintos készülékektől - ha igazán spórolni akarunk, akkor válasszunk nagyobb masinát, nagyobb tankokkal. Az is igaz ugyanis, hogy minél több alapszínnel és minél nagyobb kapacitású tankokkal dolgozunk, annál többet takaríthatunk meg külön patronokkal.

kacsa02.jpg

3. Idegen eredetű tinta automatikusan érvényteleníti a nyomtató garanciáját?

4. A lézernyomtató mindig olcsóbban üzemeltethető, mint a tintasugaras?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.