Hirdetés
. Hirdetés

Tíz százalékkal bővült a vezetékes szélessávú piac

|

Június végére a hazai vezetékes szélessávú előfizetések száma 1,623 millióra nőtt és 176 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Hirdetés

A hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az elmúlt hónapok stagnálása után júniusban kismértékben, 804 ezerről 802 ezerre csökkent, ami mindössze 7 ezerrel haladja meg a 2008 végi és 23 ezerrel az egy évvel korábbi értéket - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentéséből, amely az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül.

A gyorsjelentésben eddig szereplő négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) szélessávú internet-előfizetőinek száma júniusban 573 ezerről 582 ezerre nőtt, míg a felmérésbe most csatlakozott hét szolgáltató (PR Telekom Zrt., Zelka ZRt., Tarr Kft., TvNetWork Nyrt., a ViDaNet Zrt., Parisat Kft., RubiCom Zrt.) összesen 132 ezer kábelmodemes előfizetővel rendelkezett a hónap végén.

Egyre több a számhordozás
A tizenegy kábelszolgáltató részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 85-90 százalékos, így a szélessávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma országosan mintegy 821 ezer volt június végén. Mindez azt jelenti, hogy a kábelmodemes előfizetések száma 2009 első félévében mintegy 80 ezerrel, 12 hónap alatt pedig több mint 150 ezerrel bővült.

2009 első félévének végén 100 főre 31,04 vonal jutott. Az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 153,6 percről 153,5 percre csökkent, míg a hívások átlagos hossza 3,13 percről 3,11 percre csökkent.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között júniusban 12 ezer szám mozgott. Az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében 2004 januárja óta összesen 405 ezer számot hordoztak, ebből 74 ezret 2009 első félévében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.