Hirdetés
. Hirdetés

Kalózoldalt blokkoltak a britek

|

Egy brit bírósági döntés értelmében az internetszolgáltatónak blokkolnia kell az illegálisan feltöltött tartalmakra mutató zárt oldalt.

Hirdetés

Kalóz
Kalóz

Hasonló bírósági döntés még nem született Nagy-Britanniában: a BT internetszolgáltatónak blokkolnia kell a Newzbin 2 nevű, zárt, regisztrált tagok által látogatható oldat. Az oldal az interneten máshol is megtalálható, illegálisan feltöltött tartalmakra mutató linkeket tartalmaz - vagyis kalóz oldalról, torrent linkgyűjteményről beszélünk.

A döntést meghozó bíró érvelése szerint a BT internetszolgáltató tudja, hogy az oldalt használó emberek megszegik a törvényt és illegális tartalmakat osztanak meg maguk között - ezért kell blokkolnia az oldalt. A blokkolás részleteit idén októberben dolgozzák ki, ekkor folytatódik ugyanis a per.

Az eljárást többek között a Warner, Disney és Fox stúdiókat képviselő Motion Picture Association (MPA) indította a BT ellen, célja a Newzbin 2 lezárása volt. Elmondásuk szerint nem az internetszolgáltatóval van gondjuk, hanem csak azt szerették volna elérni, hogy szűnjön meg az illegális tartalmakból megélő oldal. Az MPA számára ez a per csupán az első lépés, további internetszolgáltatókat is a bíróság elé citál majd. A mostani döntés pedig precedensértékű.

Korábban a Piratebay ellen született hasonló, megszüntető döntés, ám azóta az oldal új üzemeltetőkkel, új országban újjászületett.

Hazánkban is számos hasonló oldal működik, ám a hatóságoknak mindeddig nem sikerült hatékonyan fellépni ellenük. A legszigorúbb fájlcserét tiltó törvény talán Franciaországban létezik, ahol 2009-ben fogadták el a Hadopi-törvényt. A jogszabály szerint, amennyiben a jogsértő internetezők három figyelmeztetés után sem hagynak fel a fájlletöltéssel, nagyobb összegű pénzbírság megfizetésére kötelezhetők, valamint internetkapcsolatuk átmeneti felfüggesztésének lehetőségével is kénytelenek lesznek szembenézni. Egyelőre senkit sem ítéltek el a törvény alapján, jelenleg tíz előfizetőt fenyegetnek büntetéssel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.