Hirdetés
. Hirdetés

Tovább él a Mono projekt

|

A Novell elküldött fejlesztői a Xamarin startup cégen belül folytatják munkájukat.

Hirdetés

A Novell két héttel ezelőtt több fejlesztői csoportot is szélnek eresztett, azt követően, hogy felvásárolta a céget az Attachmate. A leépítésnek a Mono projekt és köztük annak gazdája, Miguel de Icaza is áldozatául esett, így úgy tűnt, hogy a .Net futtatási környezetet és a C# fordítót a nyílt forráskódú rendszerekre kiterjesztő megoldás zsákutcába került.

 

 



Ez nem így lett, mivel Miguel de Icaza a blogjában bejelentette, hogy megalapította új startup cégét, a Xamarin-t, amely a továbbiakban is a Mono és Moonlight (Silverlight fordító) fejlesztésén fog dolgozni. A Mono-re építve olyan új kereskedelmi termékek létrehozását tűzte ki célul, amelyek a .Net programokat képesek iOS-re és Androidra átültetni. Elsőként az iPhone stack, az Android stack kiadásával foglalkoznak majd, amely után a Moonlight platformot (azaz a Linuxos Silverlightot) is ki akarják terjeszteni a fent megnevezett mobileszközökre.

"Évek óta próbáltuk a Novellről leválasztani a Mono-t. Mindenki egyetértett ugyanis abban, hogy a Mono-ra szebb jövő válhat független cégként, így tavaly elkezdtük az előkészületeket. Rövidre zárva a történetet, a szétválasztás végül nem történt meg. E helyett május 2-án, hétfőn a kanadai és az amerikai csapatot elküldték, majd néhány nappal később az európai, brazil és japán kollégákat is elbocsátották. Ez a leépítés magában foglalta a MonoTouch, a MonoDroid mérnökeit és más kulcsfontosságú Mono fejlesztőket. Ahelyett, hogy az Attachamte hazaengedett volna minket még aznap, egészen múlt péntekig - a Novell átvételéig - technikai segítségnyújtást kellett biztosítanunk a felhasználók számára" - írja a távozásról Miguel de Icaza.

"Most, két héttel később már rendelkezünk egy tervvel, s a pénzügyi befektetőnek hála a csapatot is együtt tudjuk tartani mindaddig, míg elő nem állunk a bevételt generáló termékünkkel" -teszi hozzá később a Mono projekt atyja.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.