Hirdetés
. Hirdetés

Tovább próbálkoznak a béna adathalászok

|

A CIB Bank biztonsági közleménye szerint, adathalász támadás fenyegeti ügyfeleiket.

Hirdetés

A bank hivatalos közleményben hívta fel ügyfelei figyelmét az akcióra, amelyben adathalászok próbálnak adatokat megszerezni elővigyázatlan felhasználóiktól. A módszer a megszokott e-mailen keresztül érkező üzenet, amelyben a bank nevében felszólítják az címzettet adatai újbóli megadására. Természetesen ilyen levelet, még egyetlen bank sem küldött senkinek.

A nagy számban terjesztett spam ráadásul magyarul sem tud igazán, így bárki számára egyértelmű lehet az adatcsapda. A külföldi elkövetők noha arra nem vették a fáradtságot, hogy a levelet megfelelő ékezetekkel és nyelvhelyességgel tervezzék meg, az álweboldal mégis jelentős veszélyt rejt a felhasználók adataira.

A levél felépítése:

From: CIB Bank
Sent: Monday, January 04, 2010 6:54 AM
Subject: Fontosnak !

Tisztelt Ügyfelünk!
Adataink azt mutatják, hogy az online számla zárolták miatt
következ ok miatt.
1. Jelentkezzen be a kísérlet érvénytelen adatokat.
2. Hiányos frissítését CIB Online számla..
Mi tanácsot Önnek, hogy visszaállítsa a CIB Online számla azonnal,
hogy elkerüljék végleges leállítása fiókját..
Kattintson az alábbi linkre, hogy állítsa vissza a CIB online számla:

CIB Online számla

Copyright © CIB Bank Zrt.


Az üzenet végén egy hivatkozás szerepel, amely látszólag a CIB Bank weboldalára mutat. Azonban ez a valóságban egy meghamisított, adathalász célokat szolgáló weboldal elérését szolgálja.

A CIB Bank az ál-honlap eltávolíttatásáról haladéktalanul intézkedett, értesítette a hatóságokat, valamint feljelentést tett a rendőrségen. Emellett rávilágított arra, hogy semmilyen esetben nem kéri sem e-mailben, sem SMS-ben az ügyfélazonosítót, és nem is szólít fel ezek megadására vagy megváltoztatására. A bankkártya-azonosítót, felhasználói azonosítót, aláírási kódszót és jelszót a CIB Bank alkalmazottai sem kér(het)ik el az ügyintézés során.

A CIB Bank azt javasolta, hogy honlapjának címét (www.cib.hu) a felhasználók minden esetben kézzel írják be a böngésző címsorába, és e-mailben kapott linkre való kattintással soha ne lépjenek be a banki rendszerbe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.