Hirdetés
. Hirdetés

Továbbra is az Intel a világ vezető félvezetőgyártója

|

Árbevétele még így is több mint kétmilliárd dollárral több, mint amit a második helyezett Samsung elért.

Hirdetés

Az AMD és az Apple által támasztott fokozott verseny ellenére az Intel továbbra is a világ első számú félvezetőgyártó vállalata a bevételeket tekintve. Az Intel volt az egyetlen a top 15-ben, amely éves szinten bevételcsökkenést tapasztalt (-4 százalék), de a 18,676 milliárd dolláros árbevétele még így is több mint kétmilliárd dollárral több, mint amit a második helyezett Samsung elért.

Az IC Insights 2021 első negyedévéről szóló félvezetőipari jelentéséből kiderül, hogy a top 15 cég forgalma 21 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ha az Intel visszaesése nem lett volna, akkor ez a szám 29 százalék is lehetett volna. A legtöbb chipgyártó kétszámjegyű növekedést ért el éves szinten, míg az Intel a 2020 első negyedévi 19,5 milliárd dollárról 18,676 milliárd dollárra esett vissza 2021 első negyedévében. Az elektronikus fogyasztási cikkek iránti példátlan keresletet tükrözi a piac éves emelkedése. A második helyen a Samsung áll. A koreai óriás 15 százalékkal 16,152 milliárd dollárra növelte forgalmát, míg a TSMC 25 százalékos ugrással és 12,911 milliárd dollárral a harmadik helyre került.

A legnagyobb éves növekedést mutató vállalat, az AMD, amely új tag a top 15-ben. A 3,445 milliárd dolláros árbevétel 93 százalékos növekedést jelent éves szinten, ami a Lisa Su vezette cégnek a 11. helyet jelentette. Ez pedig hét hellyel előrébb van, mint ahol a 2020-as első negyedévi rangsorban állt. Az AMD az első Ryzen CPU-k megjelenése óta az Intel kihívója, bár Su figyelmeztetett, hogy még van mit tenni. A vezérigazgató nemrég azt mondta, hogy a vállalat a chiphiányra való tekintettel a csúcskategóriás processzorokat helyezi előtérbe az alacsonyabb árú termékekkel szemben.

Az IC Insights megjegyzi, hogy a listán nyolc beszállító szerepel, amelyek székhelye az Egyesült Államokban, kettő-egy kettő Dél-Koreában, Tajvanon és Európában, valamint egy-egy Japánban. Hat gyár nélküli vállalat van a listán - a Qualcomm, a Broadcom, az Nvidia, a MediaTek, az AMD és az Apple -, míg a TSMC az egyetlen tisztán félvezetőgyártó.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.