Hirdetés
. Hirdetés

Továbbra is szennyez a PC ipar

|

A Greenpeace szerint még mindig nem javul a helyzet az iparágban.

Hirdetés

A számítógépekben alkalmazott technológiák szinte mindegyik tartalmaz PVC-t vagy brómozott égésgátlókat, melyek igen erősen környezetszennyező anyagok. Évek óta próbálkoznak a mérnökök olyan termékek létrehozásával ahol nem kell ezen alapanyagokat felhasználni, de a Greenpeace legújabb jelentése szerint nem sok sikerrel. Az elmúlt néhány év során ugyan néhány kisebb háztartási és szórakoztató elektronikai termékből eltűntek ezek az anyagok, azonban a személyi számítógépekben még mindig jelen vannak.


Az ilyen anyagokat tartalmazó termékek akkor lesznek igazán problémásak, amikor megunjuk őket és a kukába kerülnek. Mivel veszélyes hulladéknak minősülnek, természetesen nem a sarki szemetesbe helyezzük őket (ugye?!), ám manapság a tárolásuk már világméretű probléma.

computer_waste_main.jpg
 


A Greenpeace folyamatosan figyeli, milyen technológiákat alkalmaznak a gyártók, ugyanis ezek az anyagok nem megfelelő tárolás esetén a földbe jutva szennyezik a talajvizet, de sajnos az újrafelhasználás során - amikor is elégetik őket - is káros anyagokat juttatnak a levegőbe. A Greenpeace legnagyobb baját két alapanyag jelenti: a PVC - amit szigeteléshez használnak - és a brómozott égésgátlók, melyek nélkül úgy látszik képtelenség számítógépet gyártani napjainkban.


Néhány nagyobb cég ígéretet tett, hogy megszünteti az ilyen eljárásokat, mint például a Fujitsu-Siemens, amely legkésőbb 2010-re ígéri "tiszta" PC-jét, de az Apple is bejelentett, hogy az új iPod nem tartalmazza majd a fentebb említett anyagokat. A Nintendo sajnos megbukott a Greenpeace tesztjén, szinte minden aspektusban "rossz" minősítést kapott, és egyelőre nem is várható javulás részükről.

 

greenit_fejlec_300x50_1.jpg

 
Az informatikában most zajló technológiai forradalomban a hatékonyság, az energiatakarékosság és az újrahasznosítás játssza a főszerepet. Akar többet tudni a legújabb zöld vívmányokról, s megismerni nem csak a főbb trendeket, de ízelítőt kapni a már működő megoldásokból is?
 
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.