Hirdetés
. Hirdetés

Trikorder a Tronból - E-TEN G500 teszt

|

A műholdas helymeghatározóval és PDA-val egybeépített okostelefon az egyik legbarátságosabb félszerzet, melyet valaha kipróbáltunk! Ráadásul az igényes műszaki tartalomhoz elegáns megjelenés is párosul.

Hirdetés

Félő, hogy a sci-fi kedvelőkön kívül senki sem értette a címet, ezért kezdetnek egy gyors magyarázat: A Star Trek világában a trikorder egy olyan nagyjából mobiltelefon méretű, univerzális kézi műszer, mely mindenféle környezeti paraméter érzékelésétől kezdve a helyzetmeghatározáson át adattárolásig mindenre jó. A Tron pedig a nyolcvanas évek eljének kult sci-fi-je, melynek számos jelenete teljes egészében számítógépes leképezéssel készült.

Hogy mi köze mindehhez az E-TEN G500-asnak? Az, hogy amolyan félszerzet, mely egyfelől négynormás okostelefon, másfelől Windows Mobile 5.0-át futtató PDA digitális kamerával és Bluetooth kapcsolattal, de ami a legnagyobb attrakciója, hogy beépített GPS vevőt is tartalmaz. E minőségében felfogható a trikorder korai inkarnációjának. A Tron-hoz meg annyiban lesz köze, hogy az előlapján körbefutó fénycsík - mely tulajdonképpen billentyűvilágítás - olyan elegáns, kék aurába borítja, mint a Tron egyes karaktereit.

A 400 megahertzes Samsung S3C2440 processzor 128 megabájt flash ROM és 64 megabájt SDRAM felett dirigál. A 2,8 hüvelykes, érintésérzékeny TFT kijelző maximális felbontása 240 x 320 képpont. A G500 a világutazóknak készült, hiszen mind a négy szóba jöhető GSM normát ismeri. A csomagban mindent meglelünk, ami autóba építéshez kell - tapadókorongos tartókar a szélvédőre, hozzá való készülékbölcső és szivargyújtóba dugható tápkábel -, leszámítva a külső antennát. Ezeken kívül lelünk még egy a kijelzőt védő fóliát, headsetet a telefonhoz, övcsipeszt és tokot, illetve egy multivolt töltőt, mely az USB-s adatkábelen keresztül csatlakozik a PDA-ba.

A GPS rész képességeit csak az határozza meg, hogy milyen szoftvert enged meg a pénztárcánk. Mi az iGo 2006-os változatával teszteltük, melynek éjszakai üzemmódja nagyon jól illik a G500 formájához és kékes megvilágításához. A program gyorsan, zökkenőmentesen futott, a beépített SiRF Star III lapkakészletű GPS-t automatikusan megtalálta és konfigurálta magát hozzá. Hidegindítás után néha 5-6 percig is eltartott, míg a GPS életre kelt, de aztán már megbízhatóan működött. A készülék elvben képes a TMC (Traffic Message Channel - FM rádió alapú szolgáltatás, mely az aktuális "útinform" adatokat küldi el a navigációs rendszernek, mely képes ezek figyelembe vételével megtervezni az útvonalat) információk fogadására is, de a G500-hoz a szükséges szoftver csak az év közepére készül majd el.

A készülék sajátossága az téglalap alakú kezelőszerv, mely sokkal jobban használható, mint más gépek botkormányszerű hasonló készsége. Bár headset is található a csomagban, a beépített Bluetooth egység segítségével zsinórnélküli ilyen egység is csatlakoztatható hozzá. Noha a beépített kamera maximális képmérete 1280 x 960 képpont, az 1,3 megapixeles, mozgókép - beleértve a hangot is - rögzítésére képes kamerától ne várjunk igazán sokat. Az E-TEN G500 ékes példája annak, hogy jobbára ismeretlen, majdhogynem "noname" cégek is képesek megjelenésben és műszaki tartalomban egyaránt jeleskedő eszközök előállítására.

Névjegy: E-TEN G500

Operációs rendszer: Windows Mobile 5.0
CPU: 400 MHz Samsung S3C2440
Memória: 128 MB Flash ROM, 64 MB SDRAM
Méret: 119 x 62 x 23 mm
Súly: 191 gramm
Bővíthetőség: Mini-SD kártyahely
Akku: 1440 mAh, Li-Ion
Kamera: 1,3 megapixel, max. 1280 x 960 képpont
Forgalmazó: Senorg Rt.
Ár (bruttó): 132 500 Ft
Értékelés: 8

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.