Hirdetés
. Hirdetés

Tudatosabb mobilfelhasználók

|

Az érintőképernyős telefonokra fejlesztő UIQ üdvözli a Google Android projektjét, de tart a piac széttöredezésétől.

Hirdetés

Budapesten tartotta meg nemrég a fejlesztőknek és partnereknek szánt szakmai napját a mobiltelefonokra nyílt szoftverplatformot, azaz operációs rendszert fejlesztő UIQ. A rendezvényen Naresh Chouhan, a UIQ fejlesztési programvezetője a Computerworld-nek elmondta: jelenleg még alacsony a UIQ piaci részesedése, szemben például a Series 60-nal (l. keretes írásunkat). Eddig a felhasználók a hagyományos telefonoktól egyre inkább az okostelefonok felé fordultak, és mostanában kezd növekedni az érintőképernyős készülékek elfogadottsága. Ezt a célt szolgálja a Budapesten megrendezett Fast Track találkozó is.

A UIQ Fast Track rendezvényeket a világ több pontján szervezik, Budapest előtt San Diegóban volt, legközelebb Vancouverben lesz. Ezek célja, hogy a néhány napos programok során megismertessék az üzletembereket és a fejlesztőket az operációs rendszerrel, a benne rejlő lehetőségekkel. A Series 60-t fejlesztő közösség rendkívül nagy, márpedig aki a Series 60-ban jártas, annak könnyű a UIQ-platformra alkalmazásokat portolni. Budapesten is sok Series 60-fejlesztő dolgozik, őket igyekezett megszólítani a UIQ a Fast Track rendezvénnyel. Mi több, Budapesten már működik UIQ kutatás-fejlesztési csoport, ahol 60-an dolgoznak - tette hozzá Chouhan.

A UIQ-nak nem célja, hogy ismert legyen a végfelhasználók körében - folytatta a fejlesztőcsoport vezetője. Persze, fantasztikus lenne, ha a vásárlók úgy mennének be a boltokba, hogy "kérek egy UIQ-platformos mobiltelefont", viszont ők inkább Sony Ericsson vagy Motorola készüléket kérnek. A UIQ célja inkább az, hogy a gyártóknak megbízható operációs rendszert szállítson, népszerű alkalmazásokkal. A vásárlók aszerint választanak, hogy milyen alkalmazásokat tudnak telepíteni a készülékre, a UIQ-nak pedig arra kell koncentrálnia, hogy népszerű alkalmazásokat fejlesztő közösséget alakítson ki.

Ami a Google-t illeti, Chouhan szerint aggasztó, hogy újabb platform jelent meg, mivel ezzel tovább darabolódik a piac. Maga az elképzelés nagyszerű, de még senki nem tudja, milyen lesz az Android. Az viszont örvendetes, hogy igyekeznek összekapcsolni a mobiltelefonokat a hálózat-alapú szolgáltatásokkal. A felhasználók elkezdenek gondolkodni olyan márka-alapú szolgáltatások elérésén (mobilkészülékükön keresztül), mint az eBay, a Skype stb. Tudatosabban fogják használni a mobiltelefonjaikat, ami az UIQ számára is hasznos, hiszen az érintőképernyő több lehetőséget ad az alkalmazások jobb kihasználásához - mondta Naresh Chouhan.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.