Hirdetés
. Hirdetés

Tudományos Számítások Intézete alakult

|

Új tudományág születik, ami összefogná a fizikust, a biológust és a közgazdászt is.

Hirdetés

Vezető magyar tudósok részvételével alakult meg a Tudományos Számítások Intézete Egyesület, melynek célja, hogy elősegítse a természet-, társadalom- és humántudományok legkülönbözőbb területein dolgozó, bonyolult számításokat alkalmazó szakemberek módszertani együttműködését, közös szemlélet kialakítását, legyen szó akár mesterséges intelligenciáról, akár a tőzsdei folyamatok elemzéséről.

Napjainkban a tudományos számítások módszereit egyre szélesebb körben alkalmazza mind a tudományos, mind az ipari szektor. A terület rohamos sebességgel fejlődik, azonban azok a szakemberek, akik munkájukban napi szinten alkalmazzák módszereit, a természet-, társadalom- vagy akár a gazdaságtudományok annyira eltérő területein dolgoznak, hogy nem sok lehetőségük van az együttműködésre, közös gondolkodásra. Ezt a problémát ismerte fel több magyar kutató, akik az ország vezető kutatóintézeteinek és egyetemeinek munkatársai, és létrehozták a Tudományos Számítások Intézete Egyesületet, ami reményeik szerint megfelelő fórumot és támogatást nyújt majd az együttműködésre, együtt gondolkodásra és ezáltal nemzetközi eredményességüket is növelni fogja.

Hirdetés

"Azon dolgozunk, hogy segítsünk a kutatóknak, diákoknak és tanároknak abban, hogy jobban megértsék a tudományos számítások során használt kulcsfontosságú módszereket, és ösztönözzük az innovációt és a fejlődést az alap és az alkalmazott kutatások területén" - mondta el az intézet céljairól Telcs András, a TSZI elnöke, a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Komputációs Tudományos Osztályának vezetője, az MTA doktora, egyetemi tanár.

"A tudományos számításokat számos tudományterület alkalmazza, legyen szó mesterséges intelligenciáról, kémiáról, fizikáról, matematikáról, közgazdaságtanról, szociológiáról, adatbányászatról, kvantuminformatikáról, robotikáról, tőzsdei folyamatok elemzéséről, vagy akár biológiáról és agykutatásról. A tudományos számítások fokozatosan önálló tudományággá válik, a szakemberek pedig erre a tendenciára szerettek volna reagálni az Intézet megalapításával."

Az egyesületi formában működő tudományos összefogást a tudományos számítások különböző szakterületeinek kiemelt képviselői alapították, céljuk, hogy teret adjanak a tudományos számítások területén tevékenykedő kutatók módszertani együttműködésének, közös gondolkodásának, kapcsolatépítésének, tréningeket és továbbképzéseket biztosítsanak és egy megbízható tudásbázist építsenek. A szervezet bemutatkozására a 2023. november 7-8. között megrendezésre került sor a SciComp2023 konferencián, Budapesten, amivel terveik szerint elindulhat egy komoly szakmai párbeszéd, mely megalapozhatja a szervezet későbbi munkáját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.