Hirdetés
. Hirdetés

Új adatközpont Magyarországon

|

A másfél milliárd forintos beruházással létrehozott Dataneum az egykori Atheneum nyomda helyén kezdte meg működését. Már megvan az új adatközpont első "lakója is".

Hirdetés

A kanadai-magyar tulajdonú Central European Capital Co. nevű közép-európai tőkebefektetési cég október 30-án jelentette be a mintegy fél milliárd forint jegyzett tőkével rendelkező Dataneum Zrt. megalakulását. Az új létesítmény 58 ezer négyezetméter területen fekszik, a szervereknek helyet adó épület jelenleg ennek a harmadát foglalja el. Ezt egy közel két és félezer négyzetméteres irodaterület egészíti ki, ahol a Dataneum a géptermi szolgáltatást igénybe vevő bérlők munkatársait is el tudja helyezni, vagy kihelyezett szolgáltatásként maga is adhatja ügyfeleinek a szükséges back office támogatást.

A Dataneum infrastruktúra-szolgáltatását egyedi igények szerint specifikálható konstrukciókban kínálja, a vállalatok a szekrénybérléstől kezdve a teljesen elkülönített teremig különböző módokon helyezhetik el kiszolgálóikat. Az infrastruktúra-szolgáltatás mellett a Dataneum olyan hozzáadott értéket hordozó szolgáltatásokat is kínál, mint a skálázható informatikai felügyelet, a szerver-virtualizáció és a -migráció.

A Dataneum kialakításakor a tulajdonos kifejezetten környezettudatos tervezésre és építésre, energiatakarékos eszközök beszerzésére törekedett, és ennek alapján a szerverüzemeltetéssel járó költségek csökkenését ígéri a bérlőknek. Az adatközpont célkitűzése az 1,5-ös PUE (Power Utilization Efficiency) érték elérése.

Ez a mérőszám azt mutatja, hogy az adatközpont teljes energiafogyasztása milyen arányban áll az IT-eszközök fogyasztásával, más szóval mennyi energiát emészt fel a létesítmény üzemeltetése, mindenekelőtt hűtése. A 2,0-s PUE érték például azt jelentené, hogy a szerverek által felvett minden watt után egy további watt energiát maga az adatközpont is elhasznál. Ezzel szemben az 1,0-s PUE érték arról árulkodna, hogy ilyen energiafogyasztás egyáltalán nincs az adatközpontban, vagyis ez az érték a gyakorlatban elérhetetlen. A jelenlegi legjobb hatékonyság mellett működő adatközpontok PUE mutatója 1,3-as.

A Datanaeum első bérlője az Invitel Zrt., amely a hivatalos bejelentést hónapokkal megelőzve, idén márciusban költöztette szervereit az új adatközpontba, és annak szolgáltatásait maga is értékesíti.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.