Hirdetés
. Hirdetés

Új adatvédelmi beállítások a Windows 10-ben

|

Egyszerűbbé és érthetőbbé teszi a hozzáférések szabályozását az október 17-én esedékes Fall Creators Update.

Hirdetés

Komoly adatvédelmi aggályok merülnek fel a Windows 10-zel kapcsolatban már az operációs rendszer megjelenése óta. Ebben nincsen semmi meglepő, mivel a szoftvert eleve úgy tervezték, hogy folyamatosan adatokat gyűjtsön a használatának jellemzőiről, és nem lehet teljesen kikapcsolni az alapvető telemetrikus információk továbbítását a Microsofthoz.

Hirdetés

Ugyanakkor az is igaz, hogy a szoftvergyártó óriás keményen dolgozik azon, hogy eloszlassa az adatvédelmi aggodalmakat, és az októberben megjelenő Fall Creators Update nevű nagyszabású frissítésben továbbfejlesztette az operációs rendszer adatvédelmi beállításait. Már a tavaszi Creators Update változatban is egyszerűbbé váltak a telepítéskor elvégezhető adatvédelmi beállítások. A Fall Creators Update esetében ehhez még hozzájön, hogy a telepítési folyamat során teljes egészében elolvashatjuk a Microsoft adatvédelmi politikáját tartalmazó irományt.

Bár teljesen nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember nem fogja átnézni a bonyolult jogi szöveget, azonban hasznos újdonság, hogy a leírtak megértésének megkönnyítése érdekében a Microsoft "tudjon meg többet" hivatkozásokat helyezett el a szövegben, amelyek közvetlenül a kapcsolódó adatvédelmi beállításokhoz vezetnek. Megadható, hogy a Windows 10 miképpen kezelje a földrajzi információkkal, a hangfelismeréssel, a diagnosztikával, a felhasználói műveletekkel és a hirdetésekkel kapcsolatos adatokat.

Forrás: Dan Masaoka, IDG Worldwide

A Microsoft ugyancsak lehetővé teszi az appok felügyeletét, hasonlóképpen ahhoz, ahogy az Androidban vagy az iOS-ben történik. Mind ez ideig a külső alkalmazásoknak csak a földrajzi adatokhoz való hozzáféréshez kellett engedélyt kérniük, a többi jogosultságot automatikusan megkapták. A Fall Creators Update változat esetében az operációs rendszer engedélyt fog kérni ahhoz is, ha egy app használni akarja a kamerát, a mikrofont, a kapcsolati információkat, a naptárt és más bizalmas adatokat.

Az engedélykérések azonban csak a Windows 10 Fall Creators Update-re való frissítést követően telepített appok esetében fog megtörténni. A már meglévő alkalmazások esetében a Start/Gépház/Adatvédelem oldalon szabályozhatjuk, hogy az egyes erőforrásokhoz mely appok férhetnek hozzá.

Sajnos az új Windows 10 változatban sem lehet majd teljes mértékben kikapcsolni a Microsoft operációsrendszer-adatokhoz való hozzáférését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.