Hirdetés
. Hirdetés

Új, állami tulajdonú szereplő a mobilpiacon

|

Közel 44 milliárd forintot ajánlott a négy társaság a frekvenciákért. A legtöbbet a Vodafone fizeti.

Hirdetés

Lezárult a 900 megahertzes frekvencia-árverés. Az új mobilszolgáltatás indítására is alkalmas 5 megahertznyi blokkot a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. konzorciuma nyerte. A győztesek az 1800 és 2100 megahertzes sáv blokkjaiból is vásárolnak; összességében 10 milliárd forintot fizetnek.

Az EGSM sáv további 5,8 megahertznyi frekvenciáját a három meglévő mobiltársaság nyerte. Elsőként a legmagasabb ajánlatot tevő Vodafone választhatott; két blokkot 15,66 milliárd forintért vásárol meg. A másodikként választó Magyar Telekom 10,92 milliárdért, a Telenor 7,28 milliárd forintért juthat további frekvenciákhoz. Összességében így közel (nettó) 44 milliárd forint folyik be a frekvencia-árverésből az államkasszába.

Kiemelt cél volt, hogy új szereplő jelenjen meg a hazai mobilpiacon, továbbá a szélessávú mobilinternet-szolgáltatások gyorsabban terjedjenek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ezt szem előtt tartva alakította ki az árverés alapkoncepcióját. Az értékesítés folyamán az NMHH különös tekintettel volt arra, hogy az uniós irányelvekhez igazodva hozza meg döntését – mutatott rá Aranyosné Börcs Janka, az NMHH Hivatalának főigazgatója.

A négy nyertes mellett további két cég is jelentkezett az aukcióra. A leadott dokumentumok tartalmi és formai vizsgálatát követően azonban az NMHH a romániai illetékességű RCS&RDS S.A., valamint a vietnámi székhelyű Viettel Group nyilvántartásba vételét elutasította.

A újólag piacra lépő szolgáltatót 2014 végéig szigorúan előírt hálózatépítési kötelezettség terheli. Ugyanezen dátumig a konzorcium nem értékesítheti tovább a most elnyert frekvenciákat. Az új hálózattal először a főváros belső kerületeit kell lefedni, majd – 2014 végéig – sorban következnek a 30 ezernél több lakosú települések. A három meglévő mobilszolgáltató, valamint az új szereplő kereskedelmi alapon köthet egymással roamingszerződést. Az együttműködés kötelező, az NMHH csak végső esetben avatkozik a folyamatba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.