Hirdetés
. Hirdetés

Új, AMD alapú notebookok a HP-tól

|

A Hewlett-Packard bemutatott néhány új AMD processzorral szerelt hordozható számítógépet. A dv8000 és dv5000 típusú notebookok már kereskedelmi forgalomban vannak, ám mostantól mindkettő kapható az új Turion ML-44 processzorral is.

Hirdetés

Az AMD nem titkolt szándéka egyébként, hogy az új változattal megtörje a jeget és elorozza az Inteltől az elsőséget ebben a piaci szegmensben. 2005-ben sikerrel vette fel a harcot a szerverek és az asztali számítógépek területén. Legkevésbé a hordozható gépekbe szánt processzorok voltak sikeresek. Elemzők szerint idén már túlszárnyalja ez a piac az asztali gépek szegmensét.

A Turion ugyanarra a 64 bites közvetlen kapcsolatos architektúrára épül, mint a korábbi Athlon 64 és Opteron chipek, de lényegesen alacsonyabb energiafelvétellel rendelkezik. A konkurens Intel várhatóan az első kétmagos mobilprocesszorral fog reagálni erre a hamarosan kezdődő Consumer Electronics Show-n.

A HP szóvivője szerint a 17 hüvelykes dv8000 és a 15,4 hüvelykes dv5000 sorozatok már olyan teljesítménnyel rendelkeznek, amelyek akár ki is válthatják a nagy és ormótlan asztali masinákat. Mindkét típust a Microsoft Windows XP Media Center Edition változatával telepítve árulják, ráadásul TV tunert is tartalmaznak, így aztán tényleg a nappali központjává válhatnak.

Az ilyen, bővített szórakoztatási lehetőségekkel rendelkező operációs rendszerekkel szerelt számítógépek iránti kereslet a múlt év során folyamatosan növekedett. A többség azonban nem volt felszerelve tuner kártyával, ami a HP szerint elfogadhatatlan. A multimédiás szolgáltatásokkal már lassan összefonódik a szélesvásznú formátumú képernyőkkel, amelyek fényereje és élessége már a hagyományos TFT monitorokkal vetekszik.

A dv8000 3,65 kilogrammot nyom, ára pedig 1099 dollártól kezdődik. Ebben 512 MB DDR memória, 60 gigabájtos merevlemez, és ATI Radeon Xpress 200M, 128 megabájtos videokártya található. A dv5000 valamivel könnyebb:2,79 kg (mivel képernyője két hüvelykkel kisebb), ára pedig legalább 724 dollár, amiben Sempron 3000+ processzor, 256 megabájt DDR memória, 40 GB-os merevlemez és ugyanaz a videokártya található, de csak 32 megabájt memóriával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.