Hirdetés
. Hirdetés

Új fájlrendszerrel érkezik a Windows 8

|

A ReFS elsőként szerveroldalon fog debütálni, célja az extra igények kielégítése.

Hirdetés

Az új ReFS (Resilient File System) fájlrendszer érkezéséről már korábban is lehetett olvasni, miután az internetre felkerültek olyan Windows 8-as képernyőképek, amelyeken a Windows Intéző formázás ablakbán már ezen opció is megjelent. A Windows fejlesztői blogján a tegnapi napon Steven Sinofsky több részletet is elárult a megoldásról, amelyet az alapoktól terveztek újjá, hogy az a modern kori igényeket is ki tudja elégíteni. Az ReFS fejlesztése során öt célkitűzést fogalmazott meg a Microsoft. Ez alapján a fájlrendszer nagyfokú kompatibilitást biztosít a már meglévő NTFS technológiákkal, automatikus adatjavítási képességekkel rendelkezik, extrém skálázásra is felkészítették, a műveletek végrehajtásához soha nem kell lecsatolni azt, illetve teljes mértékben kiszolgálja a Windows 8 Storage Spaces megoldását, amelyet egyébként a ReFS-sel párhuzamosan fejlesztenek.

 



Az ReFS ezen felül a nagyobb méretű fájlokat és könyvtárak kezelését is támogatni fogja, képes lesz adoptálni az NTFS BitLocker titkosítását, felkészítik szimbolikus linkek kezelésére, a metaadatokat integráltan fogja majd kezelni és így tovább. A teljes újdonságlista az MSDN blogján olvasható.

A ReFS kapacitásbeli limitjei:

Maximális fájlméret: 2^64-1 bájt
Maximális kötetméret: a formátum 2^78 bájttot támogat 16KB-s kluszter (foglalási egység) mellett  (2^64*16*2^10); Windows stack címzésnél a maximum 2^64 bájt
Maximális könyvtárméret fájlok száma alapján: 2^64
Maximális könyvtárszám egy köteten: 2^64
Maximális fájlnév hossza: 32K unicode karakterek
Maximális elérési út hossza: 32K
Maximális meghajtó méret: 4 PB
Storage pool maximális mérete rendszerenként: nincs korlát
Storage poolok maximális száma rendszerenként: nincs korlát

Habár az ReFS már hosszú tesztelési procedúrán van túl, a fájlrendszer Sinofsky elmondása szerint nem feltétlenül lesz része a WIndows 8 bétájának, az azonban biztos, hogy a végleges, kiadásra szánt verzióban már támogatott lesz.  Elsőként egyébként a Windows Server rendszerekben lesz hangsúlyos elem, majd a kliens gépekben is megjelenhet, s később akár rendszerindító particiókon is használható lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.