Hirdetés
. Hirdetés

Új hőcserélő rendszert fejlesztenek a PTE bevonásával

|

A cső és borda közötti hővezető kontaktanyag használatát tökéletesítik.

Hirdetés

Csaknem 1,1 milliárd forintból, javarészt vissza nem térítendő hazai és európai uniós támogatás felhasználásával kezd hozzá új, épületgépészetben használható hőcserélő rendszer kifejlesztéséhez a mindszentgodisai Caadex Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen. A bádogos és acélipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó Baranya megyei vállalat közleményében azt írta, hogy a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program Plusz (Ginop Plusz) pályázatán elnyert 963 millió forintos támogatással együtt 1,075 milliárdos fejlesztési projektet 2025 nyaráig valósítja meg a konzorcium.

Ez idő alatt a cég a PTE-vel közösen olyan hűtőbordás léghűtéses hőcserélő rendszert fejleszt ki, amely a jelenleg ismerteknél jobb hatásfokkal működik a cső és borda közötti hővezető kontaktanyag használatának tökéletesítésével. A kutatói háttér akadémiai részét PTE műszaki karának épületgépész- és létesítménymérnöki tanszéke támogatja, míg a Caadex saját - több sikeres kutatás-fejlesztési projekttel már bizonyított - mérnöki csapatával vesz részt a projektben.

Hirdetés

A fejlesztés eredményeként egy olyan termékcsalád jöhet létre, írták, amelynek tagjai széles körben beilleszthetők lesznek épületgépészeti rendszerekbe, ipari folyamatok során felmerülő hőcserélési gépészeti rendszerekbe. A szimulációs eljárásoknak köszönhetően a projekt végén gyakorlatilag azonnal lehetőség lesz az termék elkészítésére a feladatra legalkalmasabb, munkapontra optimalizált modell alapján.

A közelmúltban Komlón üzemcsarnokot létesítő, mindszentgodisai központi telephelyén pedig hasonló létesítménnyel rendelkező, 125 főt foglalkoztató társaság árbevétele 2021-ben 2,189 milliárd forintra nőtt az előző évi 1,124 milliárdról, az értékesítés több mint 80 százaléka az EU-ba irányuló exportból származott. Az adózás utáni nyereség ugyanebben az időszakban 222,58 millió forintról 489,89 millió forintra emelkedett.

Az exportpiacok visszaesése miatt 2022-re 10 százalékos, 2023-ra 30 százalékos árbevétel-csökkenéssel számolnak, de új partnerek bevonásával próbálják tompítani a negatív hatásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.