Hirdetés
. Hirdetés

Új megoldás az energiaválságra?

|

Egy spanyol cég tegnap bejelentette, hogy frissen kidolgozott eljárása lehetővé teszi a tengeri plankton és egyéb növények olajjá alakítását.

Hirdetés

A spanyol egyetemi kutatók által idén alapított Bio Fuel Systems elméletileg kimeríthetetlen energiaforrásából származó, nagy tisztaságú üzemanyagának járművekkel való tesztelése még nem kezdődött el, mivel a fitoplanktonból nyert, sötétzöld színű nyersolaj finomítása még várat magára.

A cég sajtóközleménye szerint a három éve zajló kutatások során a napenergia, a fotoszintézis és az elektromágneses mezők tanulmányozása révén előállított bioüzemanyag minden lényeges tulajdonságában megegyezik annak fosszilis eredetű megfelelőjével.

További érdekesség, hogy a tudósok által kidolgozott eljárás az egysejtű fitoplankton növekedését is képes stimulálni, így csökkentve a széndioxid-kibocsátást. Közismert, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, mint az olaj, a szén vagy a földgáz elégetése során a légkörbe kerülő széndioxid gáz nagymértékben felelős a globális felmelegedés folyamatáért.

Arra a kérdésre, hogy az új technológiát mi különbözteti meg a már létező bioüzemanyag-előállító módszerektől, a Bio Fuel Systems illetékese azt a választ adta, hogy eljárásuk mintegy négyszázszor hatékonyabb az eddigi, kukoricára vagy olajos magvakra alapozott olaj- vagy etanol-előállítási technológiáknál.

A spanyol cég szerint 14-18 hónapon belül megkezdődhet az új bioüzemanyag ipari mennyiségben történő előállítása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.