Hirdetés
. Hirdetés

Újabb hiba a Windows 10-ben: megbolondul az asztal, elsötétül a képernyő

|

A most felfedezett probléma a laptop-felhasználókat érinti, és egy DirectX szoftverhiba áll a hátterében. Magyarázat már van a Microsofttól, de a javítás még várat magára.

Hirdetés

Bár a Windows 10-el kapcsolatos problémák általában frissítésekhez kapcsolódnak, ezúttal egy olyan hiba került napvilágra, amely már jó ideje megbújik az operációs rendszerben, és a Desktop Windows Manager (DWM) összeomlását eredményezheti, ha a felhasználó ismételten kinyitja és becsukja a laptopját. Azért most kezdték felismerni a jelenséget, mert egyre több laptop áll át 4K-ra, a bug pedig pont erre utazik.

Hirdetés

A hibajelenség a Windows 10 bármely változatát futtató laptopon bukkanhat fel, ezek közül is azokon, amelyek 4K kijelzővel rendelkeznek és ezt a natív felbontáson használják, vagy egy külső megjelenítőt használnak 4K módban. A Microsoft támogató oldalának bejegyzése szerint a DWM elszállását a Microsoft DirectX Video Memory Management hibája okozza. A Desktop Windows Managerről azt kell tudni, hogy a szoftver a Windows Vistában debütált, és ez szabja meg, hogy adott alkalmazás hogyan jelenítse meg a pixeleket a képernyőn.

A Microsoft hibamagyarázata szerint az asztal-összeállítás (desktop composition) engedélyezése esetén a különálló ablakok a Windows korábbi változataival ellenétben nem közvetlenül rajzolnak a képernyőre, hanem rajzuk átkerül a videomemória off-screen felületeire: ezekből számítódik ki az asztali képe, ami a megjelenítőre kerül. Magyarán ez a Windows funkció felel az asztali tevékenységekkel kapcsolatos vizuális hatások engedélyezésért, és a nagyfelbontású megjelenítés támogatásáért.

A DWM összeomlások következménye sokféle lehet. Van, akinél csak az ikonok bolondulnak meg a képernyőn, mások nem tudják aktivizálni a Windows Aero témákat, de a leginkább balszerencséseknél teljesen elsötétül a képernyő, és a normál működéshez újra kell indítani a rendszert. A probléma, amelynek tehát nem hardverhiba a kiváltója, szerencsére csak speciális körülmények együttállása esetén jelentkezik, valószínűleg ezért is maradhatott eddig észrevétlen. 

A Microsoft már dolgozik a DirectX hibajavító foltján, de hogy mikor juttatja el a felhasználókhoz, arról egyelőre nem nyilatkozott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.