Hirdetés
. Hirdetés

Újabb mobilplatform tűnik el?

|

Az Intel tiszta vizet önt a pohárba.

Hirdetés

Tegnap végre hivatalosan is nyilatkozott az Intel a „Meego ügyben". Ismeretes, hogy a vállalat fejlesztette mobil operációs rendszer kapcsán az elmúlt héten felröppentek a pletykák, miszerint a chipgyártó gigász megszünteti a platform fejlesztését. Ezzel - a HP WebOS-ét követő bukása után - a Meego lett volna rövid időn belül a második olyan mobil operációs rendszer, ami eltűnik a süllyesztőben. Történt volna mindez annak ellenében, hogy a Nokiával zajló együttműködés keretei között igen komoly eredményeket sikerült elérni.

Doug Fisher, az Intel Systems Software részlegének ügyvezető igazgatója nyilvánosan visszautasította azt a feltételezést, hogy a Samsung felvásárolhatja a Meegot. Ismeretes, hogy a dél-koreai vállalatot már hírbe hozták a HP platformjának felvásárlása kapcsán is, ezt azonban az érintett cáfolta. Visszatérve Fisher bejelentéséhez: az Intel igazgatója egyértelműen közölte, hogy vállalata továbbra is elkötelezett marad a Meegoval szemben, és azon dolgozik, hogy további partnereket találjon az OS fejlesztéséhez (tekintve, hogy a Nokia összekötötte jövőjét a Microsoft Windows Phone-jával). „Nagyon nyitottak vagyunk más vállalatok érdeklődésére a nyílt platform következő változatának kialakítását illetően" - fogalmazott Fisher.

intel meego okostelefon
intel meego okostelefon

De miért is van ennyire szüksége a világ legnagyobb processzorgyártójának a Meegora? Nos, azért, mert habár a desktop, notebook és szerverpiacon valóban magának tudhatja a vezető pozíciót, az elmúlt egy-két év slágerének számító okostelefonos és tabletes szegmensben nagyítóval kell keresni az Intel lapkákat. Ezt többek között annak „köszönheti" a vállalat, hogy a Google-féle Android és az Apple fejlesztette iOS nem igényel x86-os alapokat, így a magyar származású Andy Groove által is alapított elektronikai óriás hamarosan komoly bajba kerülhet a bevételek tekintetében. Amint arról a minap hírt adtunk, a PC-s piac közel sem nő olyan ütemben, ahogyan azt a gyártók látni szeretnék (ellentétben a táblagépekkel).

Vagyis az Intel nem számíthat arra, hogy a „kedvéért" más platformok felhasználói inteles chipeket kezdenek majd használni, tehát a vállalat kénytelen előállni egy jól használható, az Androidnak és az iOS-nek (nem is említve a Samsung Badát) életképes alternatívát nyújtó mobil operációs rendszerrel. Ez lenne a Meego, vagy legalábbis az ebbe az irányba tett első lépéseket szimbolizálja. A Meego ugyanis nem elérhető nagy mennyiségben kereskedelmi forgalomba került elektronikai eszközökön, minden erőforrás ráfordítása ellenére továbbra is csak egy kísérleti projektről beszélhetünk.

Ugyanakkor az Intel túl nagy tudásbázison és tőkén ül ahhoz, hogy engedje elpuskázni néhány éven belül - a Nokiához hasonlóan - saját jövőjét. Olyan lehetőségeket fordíthat saját javára, mint a McAfee felvásárlása, mellyel akár még komoly piacot is szerezhet például a mobil vírus- és behatolásvédelmi szegmensben. Leírni tehát egyáltalán nem szabad a vállalatot, de az tény, hogy a Microsofthoz hasonlóan az Intel is középtávú stratégiájának újragondolására kényszerül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.