Hirdetés
. Hirdetés

Újabb trónkövetelő a digitális zenei piacon

|

A SanDisk jelentősen csökkentette középkategóriás hordozható MP3-lejátszóinak árát, valamint bemutatta új modelljét is, mely ugyanannyiba kerül, mint az iPod Nano, de éppen kétszer annyi zene fér rá, mint riválisára.

Hirdetés

A digitális zenei lejátszók területén az Apple mögött jóval lemaradva, de stabilan második SanDisk 8 gigabájtos tárhellyel (ez akár 2000 zeneszámot jelent) kínálja legújabb, Sansa e280 névre keresztelt modelljét. A vállalat ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy középkategóriás hordozható MP3-lejátszóinak árát is csökkenteni fogja. A SanDisk hadjárata egyelőre nem jelent komoly veszélyt a vonatkozó piacok 70 százalékát magáénak tudó Apple-re nézve, de a karácsonyi vásárlási roham mindenképpen az olcsóbb termékek gyártói számára lesz gyümölcsözőbb.

Eric Bone, a SanDisk reklámigazgatója szerint a flash alapú lejátszók értékét leginkább a beléjük épített memória ára határozza meg. Mivel a cég saját maga gyártja a flash memóriákat is, megteheti, hogy az így keletkező megtakarításról lemondjon a kereskedők (és a vásárlók) javára. A kaliforniai vállalat a világ legnagyobb flash memóriakártya beszállítójaként a jelenlegi 10 százalék helyett 30-35 százalékos részesedést kíván világszerte elérni a digitális lejátszók piacán.

Az új Sansa e280 ára jelenleg 250 dollár körül van, mely kedvezőnek mondható a 4 gigabájtos, 249 dollárba kerülő iPod Nanóval összehasonlítva. Természetesen léteznek ennél sokkal komolyabb lejátszók is, például kaphatók 30, sőt 60 gigabájtos iPodok is, ám azok már merevlemezes meghajtókkal működnek, nem szilárd állapotú (solid state) memóriát használnak. A Sansa 2, 4 és 6 gigabájtos változatai értelemszerűen olcsóbbak, akár 140 dollárért is megvásárolhatók. Az új eszköz alkalmas zenei tartalmak lejátszására, fotók és videók megjelenítésére, hallgathatunk rajta rádiót, vagy akár fel is vehetünk vele hangokat a beépített mikrofon segítségével. Memóriája tovább bővíthető egy 2 gigabájtos microSD memóriakártyával.

A SanDisk a termékei iránti kereslet fokozódásával a közelmúltban nagyszabású terjeszkedésbe kezdett, legutóbb 5 milliárd dolláros megállapodást kötött a Toshibával egy Japán területén épülő flash memóriákat gyártó üzemmel kapcsolatban, valamint 1,55 milliárdért megszerezte a Msystems memóriakártya-fejlesztő vállalatot. (Mindeközben persze az Apple sem tétlenkedik, a közelmúltban hosszútávra szóló beszállítói megállapodásokat kötött a Toshibával, az Intellel, a Hynix Semiconductorral, Micronnal és a Samsunggal is.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.