Hirdetés
. Hirdetés

Unod a meetinget? A Microsoft lebuktat!

|

Új rendszer szabadalmát jegyeztette be a cég, mely szenzorokkal figyelné egy-egy online meeting résztvevőinek testbeszédét, ebből állapítaná meg, hogy az mennyire volt produktív.

Hirdetés

A felső- és középvezetők imádják, az átlagos dolgozók ki nem állhatják - nagyjából ez a közhiedelem a céges meetingekkel kapcsolatban. Bár tény, hogy egyeztetésekre, a munkafázisokat, projekteket vagy egyéb témákat érintő megbeszéléseket érdemes időközönként tartani, a "meeting-melankólia" fogalma gyaníthatóan sokaknak ismerős. Ők örülnek igazán annak, hogy most nem személyesen kell bent ülni egy (szerintük) soha véget nem érő szócséplésen, ahol a fontoskodó beszélők imádják saját hangjukat hallani és csak elveszik az időt és kedvet a tényleges munkavégzéstől. Persze egy élő meetingen ciki ásítozni vagy az asztal alatt mobiljátékkal múlatni az időt - de online formában máris sokkal elviselhetőbb mindez, és jó esetben le sem bukik az illető, amikor akár sok tucat ablakban ő csak az egyik "fej".

Hirdetés

Az online meetingek egyik nagy előnye, hogy nem feltétlenül kell szalonképes állapotban lennünk ahhoz, hogy részt vegyünk rajtuk, hiszen az otthon kényelmében simán belefér, hogy nem teljes "üzleti harci díszben" ülünk le a videós megbeszélések elé. Van azonban hátránya is annak, hogy fizikailag nem egy helyiségben ülnek a résztvevők: az előadók nem kapnak visszajelzést arról, hogy a hallgatóság mennyire értette meg a mondanivalót, vagy milyen szinten motivált a sokadik megbeszélés sokadik percében - amik egy személyes találkozón esetleg már a nonverbális jelekből kiolvasható lenne. Most ezt próbálja meg megoldani a Microsoft frissen bejegyeztetett technológiája.

Az "insight computer system" néven bejegyzett rendszer feladata az lenne, hogy arckifejezések, testbeszéd, a meeting résztvevőinek száma és a körülmények minősége alapján pontozza, hogy mennyire volt eredményes az adott találkozó. Ez segítség lehet a vezetőknek, hiszen látják, hogy nagyjából mennyire ment át az információ, ami miatt megbeszélést hívtak össze, illetve mennyire érdemes változtatni a megbeszélés stílusán, hosszán vagy egyéb faktorokon.

A szabadalom szerint a testbeszédet különböző szenzorok és kamerák figyelnék, és az összegyűjtött információk alapján a rendszer javasolhat alternatív időpontokat, helyszíneket és résztvevőket, ha úgy értékeli, hogy a megbeszélés nem volt igazán eredményes. A rendszer online és hagyományos meetingeken is alkalmazható, persze kérdéses, hogy ki lenne hajlandó otthonába szenzorokat telepíteni, melyek egyből osztályozzák, ha a mobiljára pillant egy unalmasabb megbeszélés alatt.

Mindez azonban csak egy szabadalom, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a Microsoft valóban megvalósítja majd. A megfigyelő kamerák eleve komoly adatvédelmi és személyiségi jogi kérdéseket vetnének föl, tehát a kivitelezés előtt nem csak egy jól működő technológiát, de a jogi kereteket is meg kéne alkotni hozzá.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.