Hirdetés
. Hirdetés

Vége a Nagy Kék szekrényeknek - Bezárja váci üzemét az IBM

|

Az IBM Data Storage Systems (DSS) Kft. jogutód nélkül szűnik meg.

Hirdetés

Mint ahogyan azt a PC World is megírta, bezárja magyarországi gyárát az IBM, amelynek eredményeként az amerikai óriás Mexikóba helyezte át véglegesen a háttértárolók hazai gyártását.

A hazánkban közel 100 éves múltra visszatekintő IBM Magyarország 1996-ban alapított váci üzeme gyártotta a világon szinte egyedüliként az IBM magas minőségét és biztonságát megtestesítő, nagyértékű, felső kategóriájú, vállalati felhasználásra szánt tárolóit. A Pest vármegyei városban található gyár a térség munkaerőpiacának meghatározó szereplője volt, nem egy olyan gazdasági évet tudott maga mögött, amikor a nettó árbevétele meghaladta a 140 milliárd forintot.

IBM Magyarország

Az IBM 1911-ben alakult New York államban Computing-Tabulating-Recording Company néven, több kisebb cég egybeolvasztásával. Kezdetben számológépeket, blokkolóórákat, mérlegeket, hús- és sajtszeletelő gépeket gyártott. Az International Business Machines (IBM) Corporation nevet 1924 óta használja. Az amerikai cég 1936-ban Watson Electrical Bookkeeping Ltd. néven indította útjára magyarországi leányvállalatát, nyolc alkalmazottal és 10 000 dolláros alaptőkével. A Magyarországon immáron 90 éve töretlenül jelen lévő IBM hazai cégcsoportja több ezer embert foglalkoztatott üzleti tanácsadási, üzleti szolgáltatási, mérnöki, szoftver- és hardver szakértői, értékesítői, gyártási területeken.

Hirdetés

IBM DSS Vác

Az IBM informatikai szolgáltatóbázisa, az 1996-ban alapított IBM Data Storage Systems Kft. központi váci üzemének fő profilja a nagykapacitású háttértárolók gyártása volt, sokáig a világon egyedül itt, kizárólag a nagybiztonságú Zollner Elektronik Kft. ipari parkjában készültek a vállalat csúcskategóriájú adattároló-rendszerei.

1997-98-ban itt kezdődött meg az IBM Storage Enterprise Server tárolórendszerek (Shark) gyártása, majd 2004 végétől a DS8000-es, 2015 év végétől pedig a DS8880-as (R8) "high end" megoldásokat képviselő tárolók összeszerelése.

Csúcstechnológia a gyárban

Az IBM DDS Vácott a Zollner cégtől bérelte a korszerű infrastruktúrával ellátott csarnokokat és dolgozói egy részét. Az itt készülő, több mint egymillió dolláros listaártól kezdődő "szekrényeket" a világ minden tájára exportálták. A felhőalapú szolgáltatások térnyerése ellenére az IBM DSS ügyfelei mindazok a szektorok - egészségügyi, pénzügyi, biztosítási, légiközlekedési - volt, amelyek szem előtt tartva az adatbiztonsági szempontokat, a saját adattárolókban látták a megoldást. A kisebb vállalatok számára, illetve az IBM saját központjában az úgynevezett refurbished (azaz gyárilag felújított) háttértároló rendszerek érhetők el.

Flexibilis gyártósorainak köszönhetően az IBM váci üzeme könnyedén volt képes a legújabb fejlesztésekre átállni, ami lehetővé tette a műszaki fejlődést, naprakészséget és a folyamatos munkát. A beszállítókkal szemben támasztott követelményrendszerének eredményeként szinte folyamatosan 100%-os volt a megfelelőség. Az IBM emellett számos termelés- és gyártástámogató eszközt alkalmazott és vont be, hogy javítsa automatizált folyamatait, belső kommunikációját és hatékonyságát annak érdekében, hogy az ügyfelek igényeire szabott, egyedi megrendeléseknek megfelelően kialakított felső kategóriájú merevlemezes adattároló szervereket a legmegbízhatóbb, hibamentes alkatrészekből pontos határidőre leszállítsa.

Az elmúlt évek során több 100 belső és külső audit zajlott le a gyártórészlegnél, ezek mindegyikén megfelelt az IBM, akárcsak a világon egyedüliként több alkalommal az elektronikai és IKT-ágazat nagyon szigorú Elektronikai Ipari Polgárok Koalíciója (Electronic Industry Citizenship Coalition - EICC) etikai kódexének. A szükséges ISO minősítések mellett az IBM "ismert szállítói státusz"-ának köszönhetően sorban állás nélkül kerültek fel a csúcskategóriás adattárolók a repülőgépekre.

A teljes IBM-et tekintve dolgozói elégedettség szempontjából a gyártási tevékenységet végző váci egység kiemelkedő eredményeket tudhatott magáénak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.