Hirdetés
. Hirdetés

Vége a PC-értékesítések világméretű fellendülésének

|

Szinte minden jelentés csökkenést mutat.

Hirdetés

Az új iparági becslések szerint 2022 első negyedévében meredeken csökkentek a PC-szállítások, ami arra utal, hogy a PC-értékesítések pandémiás fellendülése véget ért. A Gartner közölte, hogy becslése szerint a PC-szállítások éves szinten 7,3 százalékkal, 77,5 millió darabra csökkentek, elsősorban a Chromebook-szállítások meredek visszaesése miatt. A Chromebookok az iskolákban népszerű, olcsó laptopok, amelyeken a Google operációs rendszere fut.

Az első negyedévben tapasztalt csökkenő szállítási számok jelentősen eltérnek az iparág 2021-es rohamosan emelkedő értékesítési növekedési ütemétől. A PC-eladások 2021 első negyedévében 20 éve a leggyorsabb növekedést produkálták, mivel a fogyasztók és a vállalkozások új laptopokat és asztali számítógépeket vásároltak távmunkához és távoktatáshoz. A PC-értékesítések mintegy 15 százalékkal nőttek tavaly, ami közel egy évtizednyi lassú vagy egyáltalán nem növekvő eladások után visszatér a 2012-es szintre.

Hirdetés

Más jelentések is csökkenést mutattak. Az IDC 5,1 százalékos csökkenést becsült, körülbelül 80,5 millió szállított darabra. A Canalys 3 százalékos csökkenést látott a szállításokban 2022 első három hónapjában, bár becslése szerint a PC-k összbevétele még így is nőtt. A Gartner szerint a PC-piac éves szinten 3,3 százalékkal nőtt, a Chromebookok nélkül.

Az iparágnak a laptopokhoz és asztali számítógépekhez szükséges alkatrészellátással kapcsolatos kihívásokkal kellett szembenéznie, amelyek a PC-eladási boom idején tapasztalt globális chiphiányból eredtek. A PC-gyártók emellett leállították az új számítógépek szállítását Oroszországba az ukrajnai invázió idejére.

A PC-ket vagy kulcsfontosságú alkatrészeket, például processzorokat gyártó vállalatok azt remélték, hogy a járvány új, magasabb értékesítési alapot teremtett az iparág számára, de egyes elemzők arra figyelmeztettek, hogy a növekedés drasztikusan lelassulhat, mivel már sokan vásároltak új számítógépeket. A Gartner szerint a Lenovo, a HP, a Dell, az Apple, az Asus és az Acer volt a hat legnagyobb PC-gyártó vállalat az első negyedévben szállított darabszám alapján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.