Hirdetés
. Hirdetés

Vége az ingyen Skype-nak?

|

Az angol T-Mobile mobilinternet előfizetők csak külön tarifáért használhatják a népszerű internetes telefont.

Hirdetés

Nem népszerű mostanság a T-Mobile Nagy-Britanniában. Az ok egy elég furcsa érvekkel alátámasztott változás, amely során a szolgáltató először csak a Skype használatát, majd később az összes VoIP alkalmazás működését blokkolta mobilinternetes ügyfelei körében.

A felháborodott ügyfelek kérdésre az illetékesek azt válaszolták, hogy annyira megnövekedett az internetes telefonforgalom, hogy azt csak hálózatuk bővítésével képesek kiszolgálni. A bővítés pedig pénzbe kerül, s így bevezettek egy új tarifa rendszert, amelyben külön díj ellenében használhatják a felhasználók eddig blokkolt iptelefon-programjaikat is.

noskype.jpg


A díj egyébként a jelenlegi alapdíj (10 Font) kétszeresével (20 Font azaz kb. 6600 Ft) egyezik meg, s így az eddigi mobilinternet elérési költségeket triplázza (30 Font 9900 Forint) azoknak, akik a T-Online szolgáltatásaihoz ragaszkodnak a szigetországban.

A hírek szerint a németországi Deutsche Telecom ügyfeleknek már a hónap eleje óta mintegy 9.95 euróval többet kell fizetniük a VoIP használatért, s könnyen lehet, hogy a cég ezt a koncepciót más országokra is kiterjeszti.

Ugyan a hazai szolgáltató még nem jelezte, hogy változtatna a jelenlegi díjazáson, nem elképzelhetetlen, hogy a cég globálisan szeretné beárazni a VoIP hívások által elszenvedett veszteségeket. Pontos adatokat ugyan nem közölnek a nagy telekommunikációs szolgáltatók, de becslések szerint a nemzetközi hívások mintegy 10 százaléka ma már a Skype-hoz hasonló alkalmazásokon keresztül bonyolódik, ami komoly bevétel kieséseket jelent, az amúgy is szűkülő telefonpiacon.

Az USA-ban áprilisban hasonló okok miatt lázongtak a felhasználók: a Free Press nevű szervezet felszólította a szövetségi távközlési bizottságot (FCC) annak vizsgálatára, hogy az AT&T szolgáltató az Apple-el karöltve megsért-e valamilyen jogot azzal, hogy nem lehet az operátor 3G hálózatán keresztül Skype-olni.

Egy nemzetközi telekommunikációs forrás szerint a T-Mobil itthon is beszerzett egy olyan Cisco content service gateway rendszert, amely akár különböző szolgáltatások szűrésére, illetve akár pontos mérésére és számlázára is képes. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy nálunk is vége az ingyen Skype-nek, de gyakorlatilag  szűrés beindítása egy gombnyomásába kerül csak a szolgáltatónak.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.