Hirdetés
. Hirdetés

Vehetnénk több rack szervert is

|

A vártnál jobban teljesített tavaly a hazai szerverpiac az International Data Corporation (IDC) adatai szerint. A lendületből - és az uniós támogatásból - még az idei évre is maradhat valamennyi, jövőre azonban jön a lejtmenet.

Hirdetés

Eladott darabszámot tekintve 6,4 százalékkal, értékalapon pedig 26,6 százalékkal nőtt 2017-ben a hazai szerverpiac egésze a megelőző, nem túl jó évhez mérten. Összesen 14048 darab kiszolgálót adtak el a szállítók tavaly Magyarországon, ami 64,08 millió dollár bevételt hozott nekik.

Hirdetés

- Elsősorban a kormányzati beruházások hatását tükrözik ezek a számok, de a versenyszférában, például a bankszektorban is megvalósultak olyan projektek, amelyek növelték a szerverpiac teljesítményét - mondta Tálas Ferenc, az IDC Hungary szenior elemzője. - Az említett területeken működő szervezetek adatközpontjaikba jellemzően nagy teljesítménysűrűséget adó, rack és blade szervereket vásároltak, amelyek darabszámban és értékben is megdobják a mutatókat.

Bár mindkét kategóriában szépen nőttek az eladások, a rack szerverek piaci részesedése Magyarországon még mindig elmarad nemcsak a globális, hanem a közép-kelet-európai átlagtól is.

- Rack szekrénybe vagy blade keretbe csak akkor érdemes beruháznia egy vállalatnak, ha azt rendesen be tudja lakni - mondta Tálas Ferenc. - A hazai piacot jellemző cégméretek mellett ez csak a nagyobb vállalatokról mondható el. Számuk eleve kisebb, illetve sokuk informatikai környezetének modernizálásában sem jutott el abba a szakaszba, amelyben a szervezetek több rack vagy blade szervert vásárolnak. De térségünkben ezzel nem vagyunk egyedül, országonként ebben a tekintetben is nagyok az eltérések.

Tornyok és node-ok
Noha a nagygépekből nagyságrendekkel kevesebb talál gazdára Magyarországon (lásd az ábrát), mint más formátumú szerverekből, ezek a drága rendszerek 2017-ben is több mint másfél millió dollárral növelték a piac méretét.

- Éves összehasonlításban csökkent viszont a toronyszerverek eladása. Részben azzal magyarázható ez, hogy az olcsó kiszolgálókat vásárló kisvállalatok egyre több felhőszolgáltatást használnak, házon belüli infrastruktúrájukat így nem bővítik, frissítik már olyan ütemben, mint korábban. Másrészt maguk a gyártók sem erőltetik tovább az eladásokat ebben a termékkategóriában. Míg a nagyobb darabszám és piaci részesedés elérése és megtartása érdekében az elmúlt években a kiélezett árversenyt is vállalták, ma már másra helyezik a hangsúlyt, stratégiájukat átfókuszálják - mondta Tálas Ferenc.

A formátumok közötti erőviszonyok további átrendeződésére utal, hogy tavaly többnode-os szerverekből is három és félszer több kelt el, mint az azt megelőző - igaz, gyenge - évben. A nagy teljesítményt és magas szintű rendelkezésre állást költséghatékonysággal ötvöző rendszerek piaci részesedése a következő években várhatóan tovább nő a hazai piacon. Tegyük hozzá, van is hová fejlődni, mert jelenleg ebben is elmaradunk a régiós átlagtól.

Nem meglepő módon az x86-os architektúra egyeduralma töretlen a magyar szerverpiacon, Power vagy Sparc processzorokra épülő kiszolgálókkal csak a nagygépek szegmensében találkozunk. Nem változott a szállítók élmezőnye sem. A listát fölényesen vezető Dell EMC és HPE a piac kétharmadán osztozik, akár a darabszámot, akár az értéket nézzük. Előnyüket a többi gyártó valószínűleg még sokáig nem tudja behozni, de a tavalyi év erősebb eladásaiból ők is részesültek, mondta az elemző.

Támogatásfüggő teljesítmény
Nagy szerepet játszanak a szervervásárlással járó beruházások finanszírozásában az európai uniós támogatások. A tavalyi év szép számai is nagyrészt az elérhető összegek gyorsabb lehívásának köszönhetőek. A kormány korábban bejelentette, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló pénz felhasználásához szükséges pályáztatást még az idei országgyűlési választás előtt le akarja bonyolítani.

- A támogatások odaítélése jórészt meg is történt, a projektek egy része azonban csak idén lép a megvalósítás szakaszába, amelyben már szervervásárlásra is sor kerül - mondta Tálas Ferenc. - Minthogy ez a kiadás az idei számokat növeli, 2018-ban még szinten is maradhat a hazai szerverpiac, legfeljebb minimális csökkenést valószínűsítünk. Számottevő visszaesés, legalábbis a megelőző, két erős évhez mérten, jövőre és 2020-ban következik be, mivel akkorra a szervezetek már felhasználják a pályázatokon elnyert uniós támogatásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.