Hirdetés
. Hirdetés

Velük van az erő

|

Együttműködő robotok, növekvő termelékenység, jövőre felkészült felhasználók - jól hangzó szlogenek a robotokat gyártó cégek prospektusaiban és címszavak az előttünk álló átalakulásból.

Hirdetés

Nincs kétkezi munkás, aki olyan súlyt tudna megemelni, olyan parányi alkatrészt ezredmilliméter pontossággal a helyére illeszteni, mint egy robot. A mázsás munkadarabok futószalagra emelése és a villámgyors, monoton munka nem embernek való feladat. Mindezt fáradhatatlanul, olykor a humán dolgozókkal vállvetve végzik el a robotok. Képességeikről, a gyártóipart átformáló digitális átalakulásról, az ember-robot együttműködés trendjeiről és a Munka 4.0 világáról a múlt héten Münchenben rendezett Automatica kiállításon kaphatott képet a több mint 40 ezer főnyi látogató.

Hirdetés

Külön szekcióban vonultak fel olyan meghatározó részterületek, mint az összeszerelés és anyagmozgatás, az érzékelők, az ipari robotok, a biztonságtechnika, az ipari szoftverek és a számítási felhő, az ipari kommunikáció és vezérlés vagy a gépi látás. A maga nemében a világ legnagyobbjának számító robotikai fórum több mint nyolcszáz kiállítójával kétévente ad képet arról, merre halad, hol tart a digitális átalakulás.

Figyelnek az emberre
Továbbfejlesztett kobotokkal, azaz az emberrel együttműködni képes robotokkal jelentkezett Münchenben a dán gyökerű Universal Robots. Az e-Series tagjai olyan eszközcentrikus erőnyomaték-érzékelőket kaptak, amelyekkel nagyobb pontosság és érzékenység érhető el, így a korábbinál több területen lehet alkalmazni a gépeket. A gyártó szerint az újratervezett vezérlőpanellel és a megújult programozó- és vezérlőszoftverrel egyszerűbb lesz a telepítés és programozás. Tizenhét biztonsági funkció, köztük állítható megállási idő és távolság egyszerűsíti az automatizációt. Jürgen von Hollen, a Universal Robots elnöke szerint a globális kobotpiac az elkövetkező években is az ipari automatizálás egyik mozgatórugója lesz.

A másik, ugyancsak Dániából indult versenytárs, a Mobile Industrial Robots (MiR) vezetője szerint a belső szállítás az automatizálás utolsó hiányzó láncszeme.

Franz Joseph Pschierer bajor iparügyi miniszter standlátogatáson

- Együttműködő mobil robotjainkkal tökéletesen időzítettünk - büszkélkedik Thomas Visti, aki szerint az ipar új utakat keres a gyártás optimalizálására és a versenyképesség erősítésére. A cég új üdvöskéje, a MiR500 robot emelőkapacitása 500 kg, és akár 7,2 km/h sebességgel képes raklapokat automatikusan összegyűjteni, szállítani és leadni. Ezzel a teljes gyártási láncban, a raktártól az áruk kiszállításáig megoldható a szabványos EUR-raklapok mozgatása. A MiR-nél nem győzik hangsúlyozni, hogy az autonóm mobil robotok biztonságosan mozognak az emberek és a tárgyak között. A MiR500 minden akadályt 360°-os szögben lát, így önállóan navigál, és megtalálja a legjobb útvonalat a célhoz akkor is, ha körülötte emberek és járművek vannak mozgásban. Az 500-as modell ötvözi a MiR100 és a MiR200 alapelveit, a különbség méretében, emelőkapacitásában és az alkalmazási területekben rejlik. Robusztusabb kivitelű az elődeinél, emellett például raklapemelővel, szállítószalaggal vagy robotkarral szerelhető fel. Thomas Visti úgy véli, a legtöbb MiR500-at ipari raklapszállításra és raktárakban fogják használni világszerte.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség szerint a mobilrobotok piaca robbanásszerű bővülés előtt áll, hiszen az ipar új utakat keres a gyártás optimalizálására és a versenyképesség erősítésére.

Túl a gyártósorokon
Közép- és nagyvállalatok mellett kórházak és szülészetek is világszerte alkalmazzák a MiR innovatív robotjait, és természetesen számos más robotgyártó termékeit. Ezeknek a kiszolgáló robotoknak a képességeit külön szekcióban demózták az érdeklődőknek az idei Automatica kiállításon. Felhasználási területeik közül néhány: mezőgazdaság, egészségügy, gyógyszeripar, takarítás, ipari felügyelet, mobiltelefóniás berendezések, gyártóipari létesítmények felügyelete és karbantartása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.