Hirdetés
. Hirdetés

Versenyt sért a Microsoft vírusirtója?

|

A Trend Micro szerint aggályos, hogy a Security Essentials megjelent a Windowsok választható frissítései között.

Hirdetés

Elsőként az Egyesült Királyságban jelent meg a Windows választható frissítések között a Microsoft ingyenes, Security Essentials vírusvédelmi alkalmazása, majd a redmondi szoftvercég úgy döntött, hogy az Egyesült Államokban is alkalmazza a briteknél már bevált megoldást. Így múlt hét elejétől az amerikai Windows XP, Vista és Windows 7 felhasználók gépein is megjelent a vírusirtó az opcionálisan letölthető alkalmazások között, illetve pontosabban azon rendszereknél, amelyeken nem található meg aktív vírusvédelem.

 

 



A Microsoft e lépését azonban nem mindenki nézte jól szemmel, sőt a Trend Micro képviselői szerint versenyjogi aggályokat vet fel, hogy a Security Essentials a Windows Update-en keresztül ott kopogtat a Windows felhasználók gépein. "A Windows Update kereskedelmi célokra való ilyen fajta felhasználása komolyan sérti más szoftverfejlesztő műhelyek termékeit, s kérdéseket vet fel a tiszta versenyt illetően" - nyilatkozta az InfoWorld kérdésére Carol Carpenter, a Trend Micro végfelhasználói és kisvállalkozási üzletágának vezetője.

Nem külön el megfelelően

"A Windows Update de facto a Windows kiterjesztett része, szóval a szoftverek azon keresztül való terjesztése aggodalommal tölt el. A Windows Update nem biztosítja a felhasználóknak a szabad választást, és ezért véleményünk szerint nem alkalmazható e célra" - tette hozzá később Carol Carpenter.

A Microsoft a reagálásában elmondta, hogy vírusvédelmi alkalmazását nem a Windows Update szolgáltatáson, hanem az Update Service megoldáson keresztül terjeszti, ahova nem a platformjainak a frissítései kerülnek, hanem az azokon futó alkalmazásokhoz kínálnak itt frissítéseket (például Windows Media Player és Office). De félő, hogy a végfelhasználók jelentős része nem tud különbséget tenni a két frissítési szolgáltatás között, hanem csupán annyit érzékelnek, hogy a Windowshoz egy újabb javítás jelent meg. A Vista és a Windows 7 esetén mindezt például nehéz kiszúrni, hiszen a Microsoft Update Service a Windows Update ablakába került, „választható frissítések” néven. Azaz egyértelműen nem különül el a két megoldás.

 

 

 



Nem kötelező

"Folyamatosan keressük annak a módját, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban megvédeni felhasználóinkat a vírusoktól, kémprogramoktól és más veszélyes kártevőktől. A vírusvédelmi szoftverünket a védtelen rendszerekhez kínáljuk opcionális letöltési lehetőségként, így felhívva a felhasználók figyelmét arra, hogy védelemre van szükségük, egyébként más célból nem ajánljuk a telepítését" - mondta Jeff Smith, a Security Essentials marketingvezetője, aki fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy ez csak egy opcionális lehetőség, semmiféle kötelezettsége sincs a vírusirtóval nem rendelkező Windowsok tulajdonosoknak.

Az InfoWorld kérdésére a többi gyártó - köztük a Symantec és a McAfee - nem kívánta kommentálni a Microsoft lépését. Helyette inkább a Security Essentials hatékonyságát kritizálták, amit egyébként korábban már megtettek.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.