Hirdetés
. Hirdetés

Viagrát árult a Microsoft

|

Emberi hiba miatt orosz hackerek garázdálkodtak a Microsoft Linux szerverein.

Hirdetés

A Microsoft megerősítette azon lapértesülést, amely szerint orosz hackerek feltörték két szerverüket, hogy azokon keresztül viagrákat, növekedést serkentő hormonokat és egyéb más orvosi készítményeket árusítsanak.

 

 



A biztonsági incidensről elsőként a brit Register számolt be még kedden. A lap újságírója ugyanis több mint ezer olyan orvosi készítményeket árusító kártékony weboldalról írt, amelyeknek a Microsoft szerverei adtak helyet. Az adott oldalak mögött két olyan IP címet találtak (131.107.202.197 és 131.107.202.198), amelyeket a domain-regisztrációs adatbázisok szerint a redmondi szoftvercég üzemeltet, azaz a lap következtetése szerint az érintett szerverek hackertámadások áldozataivá váltak. Így szeptember 22 óta orosz bűncsoportok spam-küldésre használták azokat.

A Microsoft a lap cikke nyomán még szerdán vizsgálatot indított, amelynek eredményeként később elismerték a hibát. "A vizsgálatunk alapján két a tesztlaborban megtalálható rosszul konfigurált hálózati hardvereszközhöz fértek hozzá a támadók. Az érintett szervereket eltávolítottuk és biztosíthatjuk a felhasználóinkat arról, hogy személyes adataik nem kerültek illetéktelen kezekbe, és semmilyen más fontos rendszer nem volt érintett a támadás során. Lépéseket teszünk azon irányba, hogy a laborunkban megtalálhatóm interneteléréssel rendelkező hardvereszközök a jövőben megfelelően konfigurálva legyenek" - olvasható a Microsoft által küldött ötmondatos közleményben.

A lap írása alapján egyébként a spammerek tevékenységét elsőként felfedező Brian Krebs weboldala ellen szolgáltatás megtagadás alapú támadást indítottak a Microsoft érintett szerverei a Register első cikkének a megjelenése után. Az orosz bűnhálózat vélhetően így akart bosszút állni a biztonsági szakértőn. Krebs elmondása alapján egyébként a feltört szervereken Linuxok futottak, amelyeket a redmondi szoftvercég elmondása alapján nem tudtak megfelelően konfigurálni. Talán nem ártana egy Linux szakértő a Microsoftnál sem!

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.