Hirdetés
. Hirdetés

Videó: a Pannon új szerverközpontja

|

A Pannon GSM Távközlési Zrt. nemrégiben költözött be új, törökbálinti irodaházába, ahol a cég az épület újszerű kialakításával és megoldásaival Magyarország talán legkorszerűbb munkahelyét hozta létre.

Hirdetés

A közelmúltban fejeződött meg a Pannon GSM Távközlési Zrt. adatközpontjának átköltöztetése a mobilszolgáltató új, törökbálinti székházába. A költözés megtervezése nagyjából egy évvel ezelőtt, tavaly augusztusban kezdődött. A költözés kapcsán a feladat az volt, hogy a szolgáltatások folyamatosan rendelkezésre álljanak, az adattárolás - és feldolgozás se álljon le, folyamatos legyen a számlázás és a pénzügyi rendszerek működése is.

- A szerverek fizikai átköltözését összesen tíz hétvége alatt, idén március és június között sikerült lebonyolítani anélkül, hogy egyetlen, szolgáltatás-kieséssel járó váratlan esemény történt volna - mondta a Pannon keddi sajtótájékoztatóján Koller György, a Pannon műszaki vezérigazgató-helyettese, aki szerint eddig ez volt Magyarországon a legnagyobb léptékű adatközpont-áthelyezés.





Az új, a székház mellett a földfelszín alatt található adatközpontban két, egymástól független géptermet hoztak létre; az adatközpontot a legmagasabb szintű (Tier 4) - a klimatizálás terén Tier 3 szabvány szerinti - biztonsági előírások szerint alakították ki, hogy egy komoly üzemzavar, például az egyik gépterem leégése esetén se történjen leállás a szolgáltatásokban.

Húsz százalékos költségmegtakarítás
Koller György szerint a Pannon számára távközlési szolgáltatóként rendkívül megbízható IT-re van szüksége, ezért teljesen redundáns infrastruktúrát hoztak létre tartalékolt átviteltechnikával, kettőzött áramellátással, duplikált kritikus alkalmazásokkal, mindezt felügyeleti rendszerekkel monitorozzák.

A Computerworld kérdésére Koller György elmondta: a költözéssel együtt szerver- és alkalmazáskonszolidációt hajtottak végre, amely során összesen 150 szervert váltottak ki; ennek köszönhetően a korábbihoz képest jelentős energia-megtakarítást és így mintegy 20 százalékos költségcsökkentést sikerült elérniük. Az adatközpontban keletkezett hulladékhőt is újrahasznosítják, ezzel fűtik télen a székházat körbeölelő mesterséges tavat.



Újfajta munkastílus
A Pannon törökbálinti irodaházában újfajta munkastílust vezettek be: az 1500 munkatársra összesen 1200 asztal jut, de senkinek nincs saját helye, hanem a chipkártyás azonosítással ellátott laptopjával bármelyik asztalhoz leülhet aszerint, hogy éppen kikkel dolgozik együtt; a chipkártya pénztárcaként is funkcionál. A munkahelyi hálózathoz HSDPA-, Wi-Fi-, vagy tartalékként LAN-hálózaton keresztül kapcsolódhatnak a kollégák.

A kevesebb munkaasztal természetesen azt is jelenti, hogy a Pannonnál támogatják távmunkát és az ehhez szükséges távoli hozzáférést is. A kevesebb papírfelhasználás érdekében elektronikus dokumentumkezelő rendszert vezettek be, a feltétlenül nyomtatandó iratokat pedig központi eszközökön lehet kinyomtatni - tette hozzá a műszaki vezérigazgató-helyettes.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.