Hirdetés
. Hirdetés

Videó: új folyadékelemző szkennerek

|

Ha egy palackba zárt folyadék tartalmára vagyunk kíváncsiak, többé nem kell kibontani, hogy pontosan megtudjuk, milyen az összetétele. Egy új fejlesztésű eszköz segítségével egyszerűsödhet a repülőterek biztonsági szolgálatainak munkája is.

Hirdetés

A Massachusetts-beli Ahura Scientificben kifejlesztett kisgéppel már könnyen meg lehet különböztetni a biztonságos és a veszélyes anyagokat. A kézi szkenner lézert és Raman spektroszkópiát alkalmaz, hogy elemezze a folyadékokat. A műszert az Egyesült Államokban már élesben is tesztelik, de hogy pontosan hol, azt biztonsági okokra hivatkozva titokban tartják.

Régi elv, új eszköz
Mivel minden folyadék másként reagál a fényre, fel lehet mérni, hogy az adott közeg veszélytelen folyadék, vagy akár folyékony robbanószer. A technikával a folyadékban a fény által okozott rezgésszám változása mérhető, erre való a lézer is: azzal világítanak az ellenőrizendő tárgyakra.

 


 

A Raman spektroszkóp egy meglehetősen pontos mechanizmus kemikáliák azonosítására és a hitelesítésére. Az eljárást régebb óta ismerik már, de csak most sikerült egy gazdaságosan előállítható, hordozható készüléket építeni rá, amelynek nem kell fizakai kontaktusba lépnie az ellenőrizendő anyaggal. Ellenőrzéskor egy palack folyadékot 15 másodpercig szkennelnek, miközben lézerrel átvilágítják; kis idő múltán az eszköz az elemzett tartalomról elárulja, hogy veszélyes vagy sem.

A jelenlegi szabályok hátrányai
Az amerikai szabályozás szerint tilos palackozott vízzel keresztülmenni a reptéri ellenőrzőpontokon. Más folyadékok szállítását korlátozva bár, de engedélyezik. A jelenlegi rendszer megnehezíti például a szoptatós anyák dolgát, de azokét is, akik orvosi előírásra kénytelenek folyékony medicinákat maguknál tartani.

Az ellenőrzés egyszerűsége mellett ilyen okokból is fontos lenne, hogy mielőbb dolgozhassanak ezekkel a műszerekkel a repülőtéri biztonságiak. Így a veszélytelen anyagok szállítását sem kellene korlátozni többé.

A két bevehető terület
Amíg a TruScreent használják a reptéri veszélyek kiszűrésére, addig az Ahura TruScanje a gyógyszeriparban tevékenykedhet hasznosan. Kiszűrheti a hamisítványokat és a fertőzött, illetve romlott gyógyszereket. A TruScan is ugyanazon az elven működik, mint a TruScreen: nem kell hozzáérnie az ellenőrzésre szánt anyaghoz. Ha két gyógyszer kívülről azonosnak tűnik, de csak az egyiket állították elő ellenőrzött körülmények között, míg a másik utánzat, a TruScan 60 másodperc alatt pontosan megállapítja, hogy melyik a valódi.

Nem kell minta
Az FDA (az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal) utasítása szerint vizsgálni kell a különböző alapanyagokat és a gyógyászati készítményeket előállító cégeket. Az ilyen gyárakba beáramló anyagokat vizsgálati karanténban kell tartani, amíg a teljeskörű laboratóriumi bevizsgálásuk tart. Egy olyan kézi szerszámmal, mint a TruScan, a vizsgálat leegyszerűsíthető, ezáltal az ellenőrzési folyamat ideje is lecsökkenthető. Sőt nem csupán mintavételből származó anyagokat nézhetnének át, hanem akár az egyes szállítmányok egészét is.

A termékek már a piacon vannak
A TruScannek és a TruScreennek is beépített számítógépe van, Intel XScale processzorral felszerelve. A gyógyszeriparban hasznosítható TruScan egy egyszerű asztali PC-vel (single board computer) is használható, míg a repülőterek TruScreenje egy bármelyik háztartásban fellelhető alapgéppel is társítható. A két termék piaci ára 40-50 ezer dollár körül mozog.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.